Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• "Handwerken is meditatief", aldus één van de cursisten. Foto: Vincent Wibier
• "Handwerken is meditatief", aldus één van de cursisten. Foto: Vincent Wibier

Slechts het getik van haaknaalden

  •   243 keer gelezen

OPIJNEN • Vincent Wibier zoekt voor Het Kontakt naar 'onthaastende activiteiten'. Deel 1: haken in Atelier Boveneind.

In het naaiatelier van coupeuse Sonja van der Lee in Opijnen, is het rustig. Geen muziek, slechts het geluid van tikkende naalden en het gezellige gekeuvel van een vijftal cursisten. Er wordt vooral gehaakt, want dat is heel trendy.

Social media
De dames hebben elkaar gevonden via de social media. Sonja van der Lee: "Ik gaf al naailes. Via Facebook kreeg ik de vraag of ik 's avonds ook brei- en haaklessen kon geven. Zo gezegd zo gedaan. Breien en naaien doe ik al jaren, maar haken? In het begin kon ik dat niet eens." Terwijl zij dat zegt, laat zij vol trots haar meerkleurig gehaakte lange vest zien.

Wol hamsteren
Haken is in. Voor de een is het een leuk tijdverdrijf, voor ander een passie. "Een verslaving zelfs", vertelt een van de dames: "Als je ziet hoe er bij winkels zoals de Wibra of Zeeman wol gehamsterd wordt; dat is niet normaal. Ook het succes van de internetsite Wolplein uit Zaltbommel is spraakmakend. "Binnenkort krijgen wij weer gehaakte gordijntjes voor de ramen, let maar eens op."

Trots
Wat maakt al dat haken en breien nu zo aantrekkelijk? Je kunt tegenwoordig voor een luttel bedrag de mooiste sjaals en truien kopen. Waarom zou je zelf dan al die moeite doen? "Om het plezier van het bedenken", zegt de een. "Het is meditatief", zegt een ander. Een derde voegt eraan toe: "Om trots op jezelf te kunnen zijn."

Arme mensen
Zo heeft ieder zijn reden om hier een avondje te komen. Alda Klaver zit met een enorme gehaakte sprei op schoot waar zij de laatste hand aan legt. Het blijkt de zevende te zijn. "Voor arme mensen in Servië. Ik haak voor het goede doel."

Voor het eerst
Ook Ellen Angelino is aan het werk met 'halve stokjes'. Aan haar haaknaald hangt nog maar een klein lapje: "Uiteindelijk moet het een das worden. Het liefst zoals deze hier." Met haar vinger wijst zij naar een gekleurde print van een prachtig gehaakte das. "Ik ben hier vanavond voor het eerst", voegt zij er veelbetekenend aan toe.

Jacqueline van Groningen was tot voor kort secretaris bij het Stamboek voor IJslandse paarden: "Maar dat werk heb ik overgedragen. Het betekent dat ik nu meer tijd heb voor andere dingen." Ook Gerdie van Doesburg heeft iets met 'IJslanders'. Op een van haar proeflappen prijkt een paardje in de voor het ras zo typische houding. "Mijn doel is een echte IJslandse trui breien."

Ina Brandsma haakt in opdracht. Haar zwager wil graag een origineel kraamcadeautje geven. Het wordt: 'Maggie de uil'. Maar daar is Ina nog wel even zoet mee.

Inloopavond
Op 11 februari organiseert Sonja weer een inloopavond. Adres: Zandstraat 54 in Opijnen, kosten 5,00 euro per avond.

www.atelierboveneind.nl

Vincent Wibier

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }