Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Mooie rode appels zijn nog te vinden achterin de boomgaard.
• Mooie rode appels zijn nog te vinden achterin de boomgaard. (Foto: aangeleverd)

Wie plukt de laatste appels uit de Zelfplukboomgaard?

  •   274 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De Zelfplukboomgaard zoekt nog een bestemming voor de appels die na de laatste zelfplukdagen van deze week blijven hangen. Als zich een goed doel meldt met vrijwilligers om te plukken, mogen de appels zelfs gratis weg.

Door het echte herfstweer en afsluiting van de A2 in het weekend kwamen tot op heden wat minder bezoekers naar de Zelfplukboomgaard aan het Straatje tussen Zaltbommel en Gameren, terwijl de oogst juist overvloedig is. Naar verwachting gaat de boomgaard van Wouter van Teeffelen best veel appels met minder kleur overhouden na de zelfplukdagen.

Laatste week
Deze week zijn van woensdag- tot en met vrijdagmiddag en zaterdag vanaf 10:00 uur zelfplukkers nog welkom. "Met name achterin de boomgaard zijn nog volop mooie rode en lekkere appels te plukken voor 1 euro of bij meer dan 25 kilo 75 cent per kg. Neem wel zelf tassen of kratten mee", tipt Van Teeffelen. 

Op de laatste Bommelse Zelfplukdagen is er ook een prijsactie. Wie minimaal 50 kg plukt en in het voorste deel bomen volledig leeg plukt, betaalt maar 40 cent per kilo.

Zon en koude nachten
"Prima appels maar gewoon niet zo mooi rood. De vruchtkleuring verloopt dit jaar moeizaam. Appels hebben veel zon en koude nachten nodig om gemakkelijk te kleuren en dat hebben we in de afgelopen weken helemaal niet gehad", legt Van Teeffelen uit.

"Dus zijn er veel meer appels met wat te weinig rode kleur. Zeker bij de oudere volle bomen in deze boomgaard.  Appels waar je als teler in een volle appelmarkt na aftrek van de kosten voor het plukken, transport en afzet niet veel aan kunt verdienen."

Sap
Vandaar dat Van Teeffelen een andere bestemming zoekt voor de laatste appels. In een eerder vol jaar is de boomgaard voor een zacht prijsje leeg geplukt door een club die het restant tot sap liet persen om na verkoop zo hun verenigingskas te spekken. Voor wie eind oktober of begin november de hele boomgaard leeg plukt mag het voor nog minder, voor goede doelen mogelijk zelfs gratis. Geïnteresseerden kunnen zich melden via 06-38419771 of wte@fruitadvies.nl.
 

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }