• In mei vorig jaar stortte een groot deel van het dak in.
• In mei vorig jaar stortte een groot deel van het dak in. (Archieffoto: Bart Meesters)

Fruitbedrijf De Groot mocht al gaan bouwen van Maasdriels college

  •   1373 keer gelezen

HEDEL • De herbouw bij fruitbedrijf De Groot na het noodweer van vorig jaar past niet binnen het bestemmingsplan, maar het Maasdrielse college gaf het bedrijf toch toestemming om te starten voordat de procedure was doorlopen.

Dat schrijven B&W in hun antwoorden aan D66 Maasdriel, die na vragen van inwoners bij het college informeerde hoe de vork in de steel zat.

Naar voren en de hoogte in
In mei vorig jaar bezweek het dak van de loods van De Groot door extreme regenval. "Inmiddels is de herbouw van het pand in volle gang. Daarbij is duidelijk niet alleen sprake
van herstellen wat is beschadigd. Het pand gaat de hoogte in", constateert Tom van Engelen van D66.

Dat bevestigt het college. De Groot wilde het kantoor van een vierde bouwlaag voorzien. Daardoor wordt het pand zestien meter hoog, terwijl maximaal twaalf meter is toegestaan. Er lopen nu twee procedures: een eenvoudige vergunningaanvraag voor wat binnen het bestemmingsplan kan en een uitgebreide voor de rest. De bezwaartermijn van de eerste is inmiddels verlopen, de tweede ligt tot en met 30 januari ter inzage voor zienswijzen. Of er reacties zijn binnengekomen die tot wijzigingen of een rechtszaak kunnen leiden, is niet duidelijk.

Op eigen risico
Toch begon De Groot al snel na de aanvraag van de eerste vergunning met bouwen, met toestemming van de gemeente. "De Groot Fresh Group heeft verzocht op eigen risico te mogen starten met de bouw in afwachting van de definitieve omgevingsvergunningen. De bedrijfscontinuïteit was daarvoor het voornaamste argument. Gelet op dit argument en de noodlottige oorzaak van de gedwongen herbouw hebben we dat in dit unieke en uitzonderlijke geval toegelaten", schrijft het college aan D66.

Burgemeester en wethouders achten het bouwplan functioneel en ruimtelijk passend op de locatie. Het plan is functioneel acceptabel, omdat de gehele kantoorruimte gebruikt wordt door De Groot Fresh Group zelf.

Geen 'platte doos'
Ruimtelijk gezien vindt het college de vierde bouwlaag passend omdat het op een zichtlocatie aan de A2 ligt. "Door het kantoorgedeelte van het gebouw iets uit te laten steken aan de voorkant, ontstaat er een architectonisch accent. Dit accent breekt de overwegende bouwhoogte en de bestaande zijvlakken, waardoor er geen sprake meer is van een 'platte doos'."

Ruis
Tom van Engelen (D66) laat in een reactie op de antwoorden weten dat hij liever een seintje vooraf had gehad dat het college een uitzondering ging maken. "Dat had ruis voorkomen. Bij zo'n prominente ondernemer als De Groot gaan anderen al snel vragen stellen."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }