Afbeelding
Foto: Koos Tromp

Volgend jaar weer genieten van bloemenpracht in Poederoijen

Algemeen 422 keer gelezen

POEDEROIJEN • Als het aan Koos Tromp uit Poederoijen ligt, staan de bermen in zijn dorp volgend jaar weer net zo mooi in bloei als dit jaar.

"Na overleg met de gemeente Zaltbommel is besloten om ook het komende jaar in Poederoijen weer bloemenlinten in te zaaien", laat hij weten. "We kijken  of we nog meer particulieren dan het afgelopen jaar kunnen motiveren om ook een stukje van hun eigen tuin in te zaaien met dit fleurig bloemenmengsel."

Het zaad wordt tot een oppervlakte van tien vierkante meter beschikbaar gesteld. 

Droog voorjaar

De groeistart was dit jaar na de inzaai door de fa. Smits uit Nederhemert moeilijk vanwege het droge voorjaar en ook in de droge zomer ging niet alles van een leien dakje. "Ondanks dat zijn de linten toch nog tot volle wasdom gekomen", constateert Tromp. 

"De linten langs het Pronkpad en de Burg. Posweg hebben het dorp enorm opgefleurd", vindt hij. "Het lint langs de Achterdijk is voor het overgrote deel overwoekerd door onkruid vanwege het slechte onderhoud van de naastgelegen groenstrook."

Het lint langs de Egter van Wissekerke weg deed het volgens Tromp wel prima, maar die strook werd later in het jaar 'geteisterd' door de machines van aannemers en groenbeheerders.

Omliggende dorpen

De fleurige entree van Poederoijen is bij de bevolking in de smaak gevallen, merkte Tromp: "Menig bos bloemen werd geplukt. Inwoners uit de gehele Bommelerwaard vroegen via de mail of zij ook zo'n strook konden krijgen. Inmiddels zijn er in de omliggende dorpen door andere particulieren initiatieven genomen om volgend jaar ook daar bloemenlinten in te zaaien."

Bijen en vlinders

De gebruikers waarvoor de bloemenlinten in de eerste plaats bedoeld waren, zijn ook aan hun trekken gekomen. Bij controle bleken tal van solitaire bijensoorten en vlinders hun weg te hebben gevonden naar het voedsel in en op de bloemen. Ook de vogels konden zich tegoed doen aan de rijpe aren van tarwe, haver, gerst, boekweit en de grote hoeveelheid bloemenzaden.

Kleine zoogdieren

In de stroken werden ook kleine zoogdieren aangetroffen zoals muizen, egels en hermelijntjes.

Schuilplaats

"Met de komende nachtvorst zal het nu wel snel gedaan zijn met de bloei", aldus Tromp. "De restanten van de linten dienen deze winter als schuilplaats, voorraadschuur en dekking voor vogels, egels, kikkers, insecten nog ander klein dierlijk grut. In verband daarmee is met groenbeheer afgesproken de stroken pas laat in het voorjaar af te maaien."

Sponsors

Tromp is nog op zoek naar een of meerdere sponsoren voor de bekostiging van het zaad. In totaal is daar ongeveer 800 euro voor nodig.

Meer informatie is bij hem verkrijgbaar via:  0418-677134.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Klankbordgroep en Werkgroep L2 zegt Nee: 'Online enquête over windturbines in Molenlanden bleek een wassen neus' Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Vestingstadbraderie trekt weer vele bezoekers naar Nieuwpoort met korte video 4 uur geleden
Afbeelding
Heerlijk historisch hardlopen in Nieuwpoort: Singelloop trekt veel deelnemers en publiek met korte video's en foto's 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden