Foto: Waterschap
Foto: Waterschap Foto: Waterschap

Zeventig huizen langs Lekdijk beschadigd door dijkversterking

Algemeen 2.341 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND/GROOT-AMMERS • Zo'n zeventig huizen langs de Lekdijk tussen Kinderdijk en Groot-Ammers zijn beschadigd geraakt als gevolg van de dijkverstevigingswerkzaamheden.

Dat bevestigt Waterschap Rivierenland naar aanleiding van berichtgeving van het AD hierover. "Maar wel met de kanttekening dat de schades variëren van kleine scheurtjes tot ernstige gevallen", meldt communicatie-adviseur Jeannette Bos van het Waterschap.

Waterschap Rivierenland is opdrachtgever van de dijkversterkingswerkzaamheden in het genoemde gebied. Voor zo'n 120 miljoen euro werd opdracht gegeven om de dijk te versterken en te verhogen, zodat die de komende vijftig jaar bestand is tegen hogere waterstanden en stormen.

"De meeste schade die gemeld is, is klein, terwijl het nu lijkt alsof er overal forse schades zijn", vervolgt Jeannette Bos van Waterschap Rivierenland.

"We hebben in de Alblasserwaard te maken met een lastige ondergrond, waardoor we moeten afwachten tot de dijk stabiel geworden is. Dan kunnen we pas de schade aan woningen gaan afhandelen."

Langer wachten
Volgens mevrouw Bos is dit in het voordeel van omwonenenden, omdat zij langer de tijd krijgen om te zien of er schade is en hoe groot die uitvalt. Op dit moment zijn de laatste ophogingen afgerond en wordt de definitief verstevigde dijk geasfalteerd. De grond kan daardoor nog steeds zakken en schade aanrichten aan met name de funderingen van de woningen. Ongeveer 450 woningen in het gebied tussen Groot-Ammers en Nieuw-Lekkerland grenzen dicht aan de dijk en lopen daardoor risico op schade.

Onduidelijk
Het is voor Waterschap Rivierenland nu nog niet duidelijk hoe groot de schade uiteindelijk zal uitvallen. Daarover moet nog overleg plaatsvinden met de aannemers die op het traject werken. Bos: "Ik denk dat we binnen de grenzen blijven van het bedrag dat we van te voren met elkaar bedacht hadden, maar met zekerheid kan ik dit niet zeggen. Er zijn schades die direct afgehandeld zijn door de aannemers, bijvoorbeeld wanneer een tuinhek kapot kapot gereden is door een vrachtwagen, maar er zijn ook schades die we pas in kaart kunnen brengen als het hele project afgerond is."

De dijkversterkingswerkzaamheden worden naar verwachting in de tweede helft van 2018 afgerond. Het was aanvankelijk de bedoeling dat het werk eind 2017 klaar zou zijn, maar door de problemen en schades is de datum naar achteren geschoven. De bewoners van de Lekdijk zijn hierover reeds geïnformeerd.

Waterschap Rivierenland beseft dat het voor de bewoners langs de Lekdijk tussen Nieuw-Lekkerland en Groot-Ammers vervelend is dat het werk langer duurt en dat er schade is aan diverse woningen. De meldingen die binnen komen, worden serieus genomen, maar kunnen niet in alle gevallen direct afgehandeld worden, omdat de grond zich nog moet zetten.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden