Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• Angela Bazen - Van Neijenhoff zal er 'alles aan doen om de camping te houden zoals het is'.
• Angela Bazen - Van Neijenhoff zal er 'alles aan doen om de camping te houden zoals het is'. (Foto: Anne Marie Hoekstra)

Verhitte gemoederen tijdens avond over toekomst camping De Put

  •   4624 keer gelezen

OTTOLAND • Boosheid en wantrouwen kenmerkten dinsdag 15 januari de gespreksavond van de gemeente Molenlanden over huisvesting van arbeidsmigranten op camping De Put bij Ottoland. Een hoofdrol speelde campingbewoner Angela Bazen - Van Neijenhoff. 

Bazen - Van Neijenhoff is woordvoerder namens de campingbewoners, wiens families vaak al generaties lang elke zomer doorbrengen op De Put. Ze nam het initiatief voor een petitie tegen de plannen en kreeg dinsdag regelmatig bijval vanuit de zaal. Raadslid Erik Jonker moest er als voorzitter herhaaldelijk op wijzen dat door elkaar heen praten niet de bedoeling was.

Tegenhouden
Na ruim twee uur (soms verhitte) discussie, in aanwezigheid van twee politieagenten en met boze uitroepen van campinggasten, sloot Bazen - Van Neijenhoff haar inbreng af met de woorden: "Zoals het er nu voorstaat, zullen we elke juridische stap zetten om dit allemaal tegen te houden."

Personeel huisvesten
De spreekster kruiste de degens met Hans Kramer, de man die sinds 4 januari eigenaar is van het kampeerterrein. Hij wil 100 à 120 chalets plaatsen voor arbeidsmigranten die werken bij bedrijven in de regio, zoals IHC, Damen en Mourik. Eerst wil hij de verouderde voorzieningen opknappen. Er blijft ruimte voor 150 plekken voor recreanten. "De Put is een sterk verouderde camping. We willen lokale bedrijven helpen door huisvesting van personeel mogelijk te maken."

Veel onrust
Bazen - Van Neijenhoff: "Door onduidelijke communicatie is er veel onrust onder campingbewoners. We zijn een kleine, gemoedelijke en veilige camping waar iedereen elkaar groet en kinderen kind kunnen zijn. We zijn erg bang dat alles wat u van plan bent de sfeer op de camping niet ten goede gaat komen. We vrezen voor verschrikkelijke scenario's. U hebt het over het upgraden van de kwaliteitsstandaard. Nou, ik ken geen camping die er beter op is geworden."

Nu niet veilig
Kramer vond het verwijt over de communicatie onterecht. "We wilden tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst op 27 januari bekendmaken wat we van plan zijn, maar het nieuws kwam al eerder in de krant. De camping is nu niet veilig. Het riool ligt open, er ligt asbest, de steigers bij de oever zijn afgekeurd; daar moet beschoeiing komen want het land zakt erin. En de elektriciteit is niet goed. Wij kunnen alleen upgraden als we nette chalets kunnen verhuren aan bedrijven. Op Google lees je inderdaad slechte dingen, maar er gaan veel dingen goed."

De nieuwe eigenaar beloofde dat er niet meer dan twee slaapkamers in een chalet zullen komen en dat er maximaal één persoon in een slaapkamer zal verblijven. Ook komt er een afscheiding tussen het recreatieve deel en het terrein voor arbeidsmigranten.

Mourik
Paul Karelse, directeur van Mourik Industrie regio Noord, was uitgenodigd om te vertellen over de krapte op de arbeidsmarkt en de moeite die zijn bedrijf moet doen om aan goed personeel te komen. "We hebben als bedrijven mensen nodig." Ook zei hij: "Ik ben geschrokken van hoe de camping er nu uitziet. Er komt toch een moment waarop moet worden ingegrepen omdat het niet meer veilig is. Je moet arbeidsmigranten wel op één plek hebben, anders is het niet rendabel om ze op te halen. Centrale huisvesting is voor ons de beste oplossing."

Tienerdochters
Overtuigd raakte Bazen - Van Neijenhoff niet. "In een druk weekeinde zijn we met een man of 150. Zet daar caravans met honderd mannen bij, dan lopen onze tienerdochters niet meer op hun gemak in bikini als ze willen gaan zwemmen."

Ons paradijs
"Er zijn families die er al vier generaties komen, hun ziel en zaligheid zit in die camping. Het is ons stukje paradijs op aarde. Wij zullen er alles doen om het te houden zoals het is. Wij zijn kneuterig en dat willen we graag zo houden." Een inspreekster uit de zaal: "Ik ben een jonge vrouw. Ik heb er geen zin in dat arbeidsmigranten straks de hele dag met een biertje naar me zitten te loeren."

Kramer wees erop dat de arbeidsmigranten in ploegen werken en niet allemaal tegelijk aanwezig zijn. "Er is misschien een maximale bezettingsgraad van 60 procent."

Verkeersveiligheid
Ook de verkeersveiligheid was een onderwerp. Aanvankelijk stelde Kramer: "De arbeidsmigranten komen met lijndiensten uit Europa. Per vliegtuig dus. Of met bussen." Het ontlokte iemand uit de zaal de boze uitroep: "Een week later komen ze met de auto. Zie je het voor je?" 

Ook Rick den Besten uit Goudriaan had een vraag over de verkeersveiligheid. Hij zat aan tafel namens voetbalvereniging VVAC, gehuisvest naast De Put. "Op een standaardzaterdag hebben we al te weinig parkeerplaatsen. Er is een smalle toegangsweg die slecht wordt verlicht. We hebben veel jeugdleden die op de fiets komen. Onze voornaamste zorg ligt op dat punt."

Hoongelach
Kramer: "De weg naar De Put vinden we gevaarlijk. Ik zou die breder maken, verlichten en zorgen dat hij meedraait in ons beveiligingssysteem." Autoverkeer van arbeidsmigranten kan hij straks reguleren. "Mensen die bij ons logeren worden van tevoren ingedeeld." Bazen - Van Neijenhoff, verontwaardigd: "Net zegt u dat er niemand met de auto komt." Kramer: "Die mensen rijden in een auto van hun werkgever. Niet met een eigen auto." De opmerking leverde hem hoongelach uit de zaal op.

Vals kreng
Tegen het einde van de ruim twee uur durende zitting in De Til (Giessenburg) was de woordvoerder van de recreanten nog geen centimeter opgeschoven. "Meneer Kramer moet beseffen dat het voor ons heel groot is. Ik denk dat u dat nog niet helemaal beseft. U speelt met onze gevoelens, met die van onze kinderen. Er zitten daar drie à vier generaties bij elkaar. Het enige waar u aan denkt is: hoe kan ik nog meer geld verdienen. Dat gaat ten koste van ons. Als ik u was, zou ik niet meer lekker slapen in de nacht." Dat vond een van de aanwezige heren te gortig en ontlokte hem de uitroep: "Vals kreng!"

Vergunning aanvragen
Ambtenaar Lida Bode gaf namens Molenlanden uitleg over het vervolgproces. "Het college moet na vanavond een standpunt innemen. Er zal een vergunningaanvraag nodig zijn omdat het bestemmingsplan veel plaatsen toestaat, maar niet het huisvesten van arbeidsmigranten. In zo'n procedure zijn college en raad aan zet. Er is altijd een termijn om formeel te reageren. Het proces eromheen, met informatiemomenten, moet nog worden vormgegeven."

Voorzitter Erik Jonker: "Er volgt nog een proces van inspreken en bezwaar maken." Eerder op de avond had hij al benadrukt: "Er is nog niets besloten. Er ligt alleen een principeverzoek."

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }