De minibieb's worden gemaakt in de Houtnijverij te Arkel.
De minibieb's worden gemaakt in de Houtnijverij te Arkel.

Minibieb Syndion groot succes

Algemeen 1.003 keer gelezen

ARKEL • De minibiebs van Syndion zijn niet aan te slepen. De houten boekenhuisjes zijn populair en door heel Nederland en zelfs in Kopenhagen te vinden.

Syndion heeft in ruim twee jaar tijd al zo'n veertig minibiebs verkocht. "Mensen vinden het ontwerp met de tekst Syn in lezen erg leuk en wij leveren één van de goedkoopste biebjes", verklaart Marjan Dijkers, begeleider bij Syndion, het succes. "Zodra er een bieb af is, plaats ik op Facebook waar deze naartoe gaat. Vervolgens zien mensen onze bieb en bestellen er zelf ook één. Het is een balletje dat rolt zonder dat we er zelf veel moeite voor hoeven doen. De minibieb verkoopt zichzelf."

Grote vraag
Het gaat zo goed, dat Syndion de vraag bijna niet aan kan. Iedere bieb is al verkocht vóórdat deze af is. Alle biebs worden door de cliënten van Syndion gemaakt in de Houtnijverij te Arkel. De cliënten zijn veelal mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. De Houtnijverij heeft een heel gedreven team dat fulltime aan de minibiebs werkt. Per bieb zijn er zes cliënten betrokken. Al met al kan de Houtnijverij twee tot drie minibiebs per maand produceren.

Intensief
"Het is een best intensief product om te maken", weet Marjan. Er komt heel wat bij kijken: zagen, in elkaar schroeven, verven, aflakken en afleveren. "Wij streven ernaar dat onze cliënten zo zelfstandig mogelijk kunnen werken, wij als begeleiders ondersteunen daar waar nodig. De minibieb is ook vanuit dit oogpunt een groot succes, want inmiddels kunnen onze cliënten het kastje voor negentig procent zelfstandig maken en afwerken."

Veel voldoening
Het project geeft de cliënten heel veel voldoening. "Ze zien onze minibiebs in het land en de vele leuke reacties op Facebook. Dat vinden ze geweldig, het maakt hen trots en zorgt ervoor dat ze groeien. Daar doen we het voor."

Heel Nederland
De minibiebs van Syndion zijn inmiddels overal te vinden. Zo bestelde Bibliotheek AanZet er twintig om in Dordrecht te plaatsen, schonk een raadslid er eentje aan het gemeentehuis van Gorinchem en zijn ook Leeuwarden en Eindhoven al voorzien van de Syndion minibieb. "Mensen zien ze op Facebook of in hun wijk, vinden de bieb leuk en willen er zelf dan ook één. Zo staan er in Eindhoven inmiddels al een stuk of vier." In Dongen is de minibieb tegelijkertijd een GeoCache. Via Facebook kwam er ook een opdracht uit Kopenhagen. Hiervoor is de tekst Syn in lezen vertaald in het Deens.

Kinderzwerfboek station
De eerste minibieb staat overigens bij Marjan Dijkers thuis te Gorinchem. Zij maakte er een officieel kinderzwerfboek station van. Kinderen van de lagere school kunnen er een zwerfboek uit halen of in terug plaatsen. Als ze dit via internet registreren, kunnen ze de zwerftocht van het boek bekijken.

De introductie van de minbieb bij Syndion was een idee van Gea van Andel uit Langerak. Zij had een minibieb in de vorm van een krat in haar voortuin en benaderde Syndion om er een mooi kastje voor te maken.

Marijke Verhoef

Bladmanager/redacteur special products

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden