• Bas Ottevanger (rechts) met zijn bronzen medaille. Foto: Facebook
• Bas Ottevanger (rechts) met zijn bronzen medaille. Foto: Facebook

Brons voor Bas Ottevanger op EK Baanwielrennen <19

Sport 353 keer gelezen

MONTICHIARI/GROOT-AMMERS • Bas Ottevanger uit Groot-Ammers heeft tijdens het Europees kampioenschap baanwielrennen onder de negentien op het onderdeel Omnium een mooie bronzen medaille behaald.

"Na veel pech en tegenvallers van de laatste tijd, kan ik niet gelukkiger zijn met deze medaille. Ik heb er ontzettend hard voor moeten vechten, maar het is gelukt!", schreef de jeugdige wielrenner in het weekend op zijn Facebookpagina.

"En nu even mijn rust nemen", vult Bas Ottevanger vanaf zijn vakantieadres in Italië aan. "De laatste vier jaar heb ik niet echt vrij gehad. De fiets is wel mee, maar die raak ik pas over een goede week weer aan. Even een paar dagen niets doen. Het wielerseizoen is, ook door mijn activiteiten op de baan, best wel lang en na deze bronzen plak op het EK heb ik wel even rust verdiend."

Kwakkelen
Met twee nationale titels was de zeventienjarige Ottevanger, die tegenwoordig woont en studeert op Papendal, al een tijdje zeker van deelname aan het EK. "Na het Europees Kampioenschap vorig jaar in Athene wilde ik meer. Door valpartijen, materiaalpech en ook ziekte kende ik een minder voorseizoen.  Met hard en lang trainen, probeerde ik de schade in te halen. Maar ik bleef kwakkelen, ook tijdens het NK Tijdrijden op de weg. Aansluitend waren er maar vier, vijf trainingen op de baan om in vorm te raken. Maar het is best gelukt,  met een derde plaats ben ik tevreden. Een ongenaakbare Pool won goud en een sterke Brit werd tweede. Tot op het laatst had ik nog kans op zilver, maar dat lukte net niet."

Op het eerste onderdeel Scratch kwam Ottevanger nog lelijk ten val. "Met pijnlijke ribben en gevoelige heupspieren moest ik vervolgens ook nog wennen aan een nieuwe fiets. Het materiaal van mijn eigen fiets was gescheurd."

Prachtig
Maar Ottevanger was snel gewend. "Op de achtervolging scoorde ik de tiende tijd en omdat ook de afvalkoers goed verliep, stond ik op vrijdag derde in het tussenklassement. Toen wist ik dat er, met de puntenkoers op zaterdag in het vooruitzicht,  iets moois kon gebeuren. Ik hield mij bewust buiten de sprint en wist de derde stek uiteindelijk te behouden. Prachtig, na zo'n beladen voorseizoen."

Theo Sprong

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden