• Ricardo van Dongen wint de 43e Ronde van Giessenburg. Foto: Jan de Bruin
• Ricardo van Dongen wint de 43e Ronde van Giessenburg. Foto: Jan de Bruin

Ricardo van Dongen voorkomt Eritrese stunt in Giessenburg

Sportt 655 keer gelezen

GIESSENBURG • Lange tijd leek de 43e wielerronde van Giessenburg een Afrikaanse winnaar te krijgen. Maar in de slotfase kwamen de dappere Eritrese wielrenners van het Marco Polo team net tekort. Giessenburg kreeg een Nederlands podium met Ricardo van Dongen uit Oosterhout op de hoogste trede. Marvin van Spronsen en Christiaan Meerbeek stonden naast de oud-Rabocontinental renner.

"Na vier jaar eindelijk weer een overwinning", stamelde de pas 22-jarige Van Dongen na afloop. "Ik weet ook niet hoe dit kan. Bij de Nieuwelingen en de Junioren won ik elk seizoen zeker twintig wedstrijden, maar de afgelopen jaren helemaal niets."

Fris
Van Dongen reed tot voor kort bij de Belgische formatie 3M. "Maar een val tijdens de Ster van Zwolle heeft mij mentaal gebroken en ben ik daarna teruggekeerd bij De Jonge Renner in mijn woonplaats Oosterhout. De afgelopen maanden heb ik mijn hoofd proberen fris te krijgen en dat is gelukt."

Iets verderop was ook Marvin van Spronsen, onlangs nog winnaar in Barendrecht, gelukkig. "Vorig jaar was ik hier derde en nu tweede. Deze uitslag  geeft hoop voor de komende wedstrijden in het Westland. Overigens reden die gasten van Marco Polo vervelend goed."

Een korte mooie analyse van de man uit Monster. Want de renners van coach Querian Eijgensteijn en wegkapitein Remko Kramer hadden er duidelijk zin in. De begeleiders ook. "Op deze manier verloopt hun integratie nog sneller, een belangrijk doel binnen onze ploeg."

Jan van Arckel
In het begin van de enerverende wedstrijd was met name Naham Desale bijzonder actief. Bij de eerste ontsnapping was de twee jaar geleden naar Nederland gevluchte Eritreeër alert en wurmde zich keurig tussen de vijftien renners tellende vluchters, waaronder de Jan van Arckel renners Kelvin van den Dool, Bart van den Berg en Melvin Hekman. De voorsprong groeide gestaag tot meer dan een halve minuut.

Halverwege de koers was die voorbij en kreeg de wielerkoers in feite een herstart. Nu bemoeide Daniel Abraham Gebru zich nadrukkelijk met de vlucht en kreeg Jan Arie Scherff, Bryan van Rutten en Lieven Anthonise mee. "Ik woon al zestien jaar in Nederland en ben sinds vijf jaar weer actief op de fiets. Komende week ga ik op trainingskamp in Spanje voor de Paralympics in Rio. In Eritrea heb ik ooit mijn been gebroken en dat is verkeerd aan elkaar gegroeid, waardoor ik minder spierkracht heb ik mijn rechterbeen."

Gebru reed er niet minder om, maar kon niet voorkomen dat in de slotfase de veertien vluchters gezamenlijk richting finishlijn reden. Waar Ricardo van Dongen uiteindelijk met meer dan een fietslengte zegevierde.

Door Theo Sprong

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Foto: Jan de Bruin
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden