• V.l.n.r.: Tonny met collega's Puck, Tineke en Annet.
• V.l.n.r.: Tonny met collega's Puck, Tineke en Annet. Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Kwart eeuw schilderen met bloemen

Algemeen 1.341 keer gelezen

MEERKERK • Een kwart eeuw geleden besloot Tonny de Groot uit Meerkerk dat ze voor zichzelf wilde beginnen. Ze stapte een antiekzaak aan de Kerkstraat binnen en wist het meteen: hier wil ik mijn bloembinderij openen.

In 25 jaar bouwde Tonny een bijzondere zaak op. De Watermolen heeft een eigen stijl van bloemschikken en veel aandacht voor sfeer. Terwijl ze om zich heen kijkt vertelt ze: "Het moet een feestje zijn om hiernaartoe te komen. We proberen het hier heel mooi en aangenaam te maken, door met een fijne smaak in te richten, bijzondere bloemen te verkopen."

Al sinds haar dertiende werkt de onderneemster in het bloemenvak. Bloemen zijn haar eerste liefde. Nog steeds doet ze haar werk met passie. "Het is voor mij een way of life. Ik werk heel erg vanuit het gevoel." Ook de keuze voor haar locatie ging op gevoel. "Ik stapte hier binnen en dacht: dit is het." Ze ging in gesprek met de toenmalige eigenaar van het pand. Daarna ging het snel. Van haar vader kon ze wat geld lenen, haar moeder wilde helpen door naar de veiling te rijden. "Ik ben gewoon op nul begonnen, met chrysanten en anjers. Want ik dacht: de boeketten die we maken moeten lang staan."

Mensen kwamen kijken en bleven komen. "Van de boer op klompen tot de miljonair." Ze is blij met de klantenkring die ze opbouwde. "Ik kan alles inkopen wat ik wil, de mooiste dingen, er komt altijd een klant voor." Wat was en is haar succesformule? "We doen niet aan trends, blijven erg bij onze eigen identiteit. En we zijn geen snelle winkel, in het vluchtige van de huidige tijd zijn we niet meegegaan. We leveren handwerk en maatwerk." De stijl typeert ze als 'klassiek, maar niet oubollig'. "Maar we kunnen ook in moderne stijl werken, we snappen wat mensen willen. Mijn drie medewerksters en ik maken wat bij iemand past. Ik vind het belangrijk dat klanten voelen dat zij begrepen worden."

Stadse sfeer
Inspiratie doet Tonny op door veilingen en beurzen te bezoeken, vakbladen te lezen en goed om zich heen te kijken in de natuur. "Maar ook de mode en tijdgeest beïnvloeden mijn keuzes. Ik ga graag naar grote steden om te zien wat er op interessante plekken gebeurt. De sfeer waarmee ik mezelf kan identificeren vertaal ik naar mijn eigen zaak. We zijn eigenlijk een atelier. Het is apart dat het gelukt is om in een dorp een stadse sfeer neer te zetten." Ze beschrijft zichzelf als 'een gekke mix van aards en artistiek'. "Ik kom van een boerderij, kan hard werken. Tegelijkertijd heb ik smaakgevoel, een cadeautje dat je meekrijgt en kunt blijven ontwikkelen."

Vanwege het jubileum krijgen klanten van De Watermolen op vrijdag 29 en zaterdag 30 november 'een cadeautje in knop dat thuis tot bloei kan komen'.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden