Waterschap: nieuw gemaal in Groot-Ammers
Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• Het nieuwe gemaal zou aan het einde van de Boezem moeten komen.
• Het nieuwe gemaal zou aan het einde van de Boezem moeten komen. (Foto: Geurt Mouthaan)

Waterschap: nieuw gemaal in Groot-Ammers

  •   keer gelezen

GROOT-AMMERS • Om ook in de toekomst het water uit de Alblasserwaard weg te kunnen blijven pompen, wil Waterschap Rivierenland een nieuw gemaal in Groot-Ammers realiseren. Daarnaast wordt onderzocht of er nog een gemaal nodig is aan de zuidrand van de Alblasserwaard.


Momenteel is voor het lozen van overtollig water alleen het gemaal van Kinderdijk beschikbaar. Het waterschap merkt in toenemende mate dat het uitvoeren van deze taak een steeds grotere opgave is. De redenen daarvoor: de hoeveelheid neerslag die alleen maar groter wordt, de westenwind die het water de 'verkeerde' kant opblaast en het feit dat door onevenredige bodemdaling de ondergrond in de Alblasserwaard steeds horizontaler wordt. Voorheen hielp de zwaartekracht nog fors mee om het water richting het laagste punt, Kinderdijk, te vervoeren.

Boezem
"Vorig jaar heeft het bestuur over dit probleem een visie opgesteld", vertelt een woordvoerder van Waterschap Rivierenland. "Onderdeel daarvan is de realisatie van een gemaal in Groot-Ammers. De locatie aan het einde van de Boezem, ter hoogte van Sluis 49 en 51, is de meest logische plek. Het pand aan de Sluis 51 hebben we inmiddels al gekocht en dit verhuren we nu. Met de bewoners van het belendende pand zijn we in overleg over een eventuele verkoop."

Het nieuwe gemaal zou dan de oostkant van de Alblasserwaard droog moeten gaan houden. "Wellicht in combinatie met een derde gemaal aan de zuidrand van het gebied", vult de woordvoerder aan. "Maar daar doen we nog onderzoek naar."

Landschappelijke inpassing
Het zal sowieso een groot gemaal worden, vergelijkbaar met dat van Kinderdijk. "Niet voor niets, want het moet de helft van de Waard bestrijken. We zullen dan ook veel aandacht besteden aan de landschappelijke inpassing en daarbij rekening houden met de omgeving. Deze oplossing heeft als grote voordeel dat het voordeliger is dan alle kades in de streek verhogen, een project wat veel geld en tijd in beslag zou nemen."

Er zal nog wel heel wat water door de Lek moeten stromen voordat dit project is afgerond. De doelstelling is 2025. "Maar dat is een heel strakke planning. We zijn nu in de verkenningsfase."

Informatiebijeenkomsten
Bij de voorbereidingen wil Waterschap Rivierenland de betrokkenen intensief betrekken, zo stelt de woordvoerder: "We hebben met diverse partijen, zoals de palingvisserij, de watersportvereniging en de ijsclub van Groot-Ammers, te maken. De verwachting is dat we aan het einde van het jaar voor hen de eerste informatiebijeenkomsten zullen houden."

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke donderdag het nieuws uit Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier