• Johan de Kruijk, Ferry van der Koelen en Paul Verschoor (v.l.n.r.).
• Johan de Kruijk, Ferry van der Koelen en Paul Verschoor (v.l.n.r.).

Oprichters Progressief Molenlanden: 'Ruimte voor een helder links geluid'

Algemeen 889 keer gelezen

GIESSENLANDEN/MOLENWAARD • De initiatiefnemers van Progressief Molenlanden vertellen hun verhaal over de oprichting van een nieuwe politieke partij in Molenwaard/Giessenlanden.

De onlangs opgerichte politieke partij Progressief Molenlanden vaart een eigen, linkse koers, maar zoekt ook de verbinding met andere partijen. Dus ook met Doe Mee Molenlanden. Laatstgenoemde partij bestaat sinds januari dit jaar en is voortgekomen uit de PvdA in Giessenlanden en Molenwaard en het rechtsere Gemeentebelangen Molenwaard.

"Ook wij stemden destijds tijdens een ledenvergadering van de PvdA voor de oprichting van Doe Mee Molenlanden. Tussen februari en heden hebben we echter een proces doorlopen en zijn tot de conclusie gekomen dat Doe Mee Molenlanden voor ons niet dé politieke beweging is die we nastreven", vertelt Paul Verschoor.

Hij spreekt mede namens Ferry van der Koelen en Johan de Kruijk. Zij zijn raadsleden voor de PvdA in respectievelijk Giessenlanden en Molenwaard. Paul Verschoor is wethouder namens de PvdA in Molenwaard.

Alternatief
Van der Koelen, De Kruijk en Verschoor zijn vervolgens initiatiefnemers geworden van Progressief Molenlanden. "Wij vinden dat er straks in de nieuwe gemeente Molenlanden ruimte is voor een helder links geluid", legt Verschoor uit.

De nieuwe partij wil in november bij de gemeenteraadsverkiezingen een alternatief bieden voor kiezers die bij landelijke verkiezingen zouden stemmen voor partijen als SP, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de PvdA. "Maar ook voelen we ons verbonden met progressief christelijke mensen", benadrukt de PvdA-wethouder van Molenwaard.

De drie initiatiefnemers willen lid blijven van de landelijke PvdA. "Bij landelijke verkiezingen of bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten willen we de campagne kunnen blijven voeren voor de Partij van de Arbeid."

"We willen ons ook nergens tegen afzetten", vult Ferry van der Koelen aan. "We kiezen voor een duidelijke, links progressieve lijn, maar zoeken altijd de verbinding met andere partijen. We zien het ontstaan van onze partij uit naast het rechtsere Doe Mee Molenlanden als twee verschillende geluiden die vanuit hetzelfde PvdA-nest komen. Geen versnippering dus, maar een vorm van nieuwe politiek waarin verschillende opvattingen helder worden".

Verkiezingsprogramma
De drie huidige PvdA-politici zijn blij dat na een drukke periode, met veel vergaderingen, nu eindelijk het zomerreces is aangebroken. Verschoor: "We gaan lekker op vakantie, maar hebben het ook enorm druk, bijvoorbeeld met het schrijven van een verkiezingsprogramma en de voorbereidingen voor een website."

"We verwachten dat we al vrij snel na de zomervakantie ons verkiezingsprogramma in de steigers hebben staan. Intussen hopen we dat mensen zich aangesproken voelen en zich willen aansluiten bij ons. We hebben al enkele mooie reacties binnen gekregen."

Het is nog te vroeg voor een kandidatenlijst. Binnenkort wordt er een kennismakingsbijeenkomst georganiseerd, waarin geïnteresseerden de ideeën van Progressief Molenlanden kunnen ervaren en actief meepraten. Via het emailadres progressiefmolenlanden@progressiefmolenlanden.com wordt de dialoog gezocht rond de ontwikkeling van het verkiezingsprogramma. Iedereen die zich aangesproken voelt door het links progressieve geluid wordt van harte uitgenodigd om mee te doen.

Veel zin in
"We hopen op twee á drie zetels tijdens de verkiezingen in november, misschien nog wel wat meer", besluit Paul Verschoor. "Maar ook als de nieuwe partij minder stemmen zou krijgen, wat ik niet verwacht, gaan we door. Dan benutten we de tijd om ons nog beter te organiseren en een fundament te leggen waarop we verder kunnen bouwen. We hebben er enorm veel zin in!"

Bert Bons

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden