• Verheij:
• Verheij: "Bewoners kunnen me altijd appen en bellen."

Politie weerlegt kritiek na overlast in Nieuwpoort

Algemeen 2.931 keer gelezen

NIEUWPOORT • Wijkagent Kees Verheij begrijpt dat bewoners van het Woonleefhart in Nieuwpoort de overlast van jongeren zat zijn en boos zijn. Maar dat de politie niets doet, bestrijdt hij.

Een ingezonden brief in Het Kontakt van 8 juni was voor Verheij aanleiding om te reageren. Een bewoner van het Woonleefhart schreef: '...het gezag staat in zijn hemd'. Op een bankje in het Woonleefhart nuanceert Verheij de reactie. Hij vertelt hoe hij samen met de gemeente en het jongerenwerk al maanden bezig is om de jongeren in het gareel te krijgen.

Vuurwerk
Verheij spreekt de jongeren vaak, kent hun namen en ouders. "Het gaat om een vaste groep van een man of vijftien, vooral jongens", vertelt Verheij. "Ze variëren in leeftijd van 15 tot 20 jaar. Ze willen een voetbalvoorziening en zoeken een plek om elkaar te ontmoeten. De gemeente wilde daarnaar gaan kijken, maar na een incident met vuurwerk heeft Molenwaard gezegd: laat eerst maar goed gedrag zien, want dit gaan we niet belonen. Daar ben ik het mee eens."

Zoete broodjes
Op 24 mei was er een bijeenkomst met de jongeren en ongeveer dertig bewoners met klachten. Verheij was daarbij. "Iemand zei: 'De politie doet niks, die staat alleen zoete broodjes te bakken met de jeugd. Om te beginnen heeft het geen zin de jeugd helemaal te verketteren; dat zet alleen kwaad bloed. Tijdens de bewonersbijeenkomst wilden jongeren iets zeggen, maar ze kregen geen kans."

Recherche
Verheij praat niks goed. Ook hij is de misdragingen van de jeugd goed zat. "Ik heb meerdere keren een jongere naar Halt verwezen voor een taakstraf en diverse bekeuringen uitgedeeld van minimaal 100 euro. Ook heb ik processen verbaal opgemaakt. Verschillende jongens zijn bij de recherche geweest omdat ze werden verdacht van vernieling of geweldpleging."

Voetbalkooi
Ook het jongerenwerk draagt een steentje bij, in de beperkte tijd die beschikbaar is. "Het jongerenwerk praat veel met de jeugd om duidelijk te maken dat overlast veroorzaken niet kan. Verder heeft de jongerenwerker de jongens om een plan gevraagd. Ze willen een voetbalkooi en zijn best constructief. De jongens willen zelf schilderen en lassen."

Schoolverzuim
Dan zijn er nog de mensen van het sociaal team van de gemeente die jongeren uit de groep begeleiden. "Dan gaat het om zaken als: tegengaan van schoolverzuim en zoeken naar werk. Het is een speciale groep: ze hebben soms gescheiden ouders, op school gaat het niet goed of ze hebben bijvoorbeeld adhd. Het gaat om meer dan pubers die aandacht willen. Maar ze zijn wel aanspreekbaar."

Andere toon
Verheij zou graag willen dat sommige bewoners de jongens wat constructiever zouden benaderen. "Het is de toon die de muziek maakt. De jeugd pikt ook niet alles."

Transformatorhuis
Tegelijkertijd wil hij aan de ernst van de overlast niets afdoen. "Het begon in januari 2016. Toen ontdekte ik dat er rond de jaarwisseling voor 5000 euro schade was aangericht aan de school achter de Spar. Ik heb de straat naast de school tot verboden gebied verklaard. Vervolgens vroegen de jongens mij of ze achter het transformatorhuis mochten rondhangen, aan de Tiendweg. Ik heb gezegd: er staat geen verboden toegang, zo lang jullie je netjes gedragen kan dat."

Rotzooi
De jongeren zetten een bankstel achter het gebouwtje van Stedin. En ze lieten er afval achter. De hoeveelheid rommel nam toe. Verheij: "Ik heb toen acht jongeren zover gekregen het afval op te ruimen. Maar daarna werd het opnieuw een rotzooi. Een meneer belde Stedin. Toen heeft Stedin hekken neergezet en er 'verboden toegang' opgezet. Nu is de jeugd hier terug."

Ouders
Toen er in de nacht na de bewonersbijeenkomst bij het Woonleefhart een Cobra 6 ontplofte, was Verheij er 'als wijkagent een beetje klaar mee'. Hij vindt het terecht dat de gemeente de plannen voor een voetbalvoorziening even in de ijskast legt. Lichtpuntje: "De bemoeienis door de ouders wordt steeds beter. Een vader heeft een deel van de groep in zijn huis gezet en laten horen hoe het klinkt als je buiten een bal hard tegen de muur trapt. Toen viel het kwartje pas."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden