• Burgemeester Martijn Vroom zittend op een bankje in park Middenwetering.
• Burgemeester Martijn Vroom zittend op een bankje in park Middenwetering. Foto: wijntjesfotografie.nl

Theeleuten met burgemeester Vroom

Algemeen 393 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Theeleuten met burgemeester Martijn Vroom van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Het kan ook de komende zes jaar nog. Maandag is Vroom herbenoemd voor een tweede ambtstermijn door Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland.

Onder de mensen zijn, dat is volgens burgemeester Martijn Vroom van de gemeente Krimpen aan den IJssel het mooiste van zijn beroep. Helaas gooit het coronavirus op dit moment veel roet in het eten. Maar gelukkig zijn er nog de theemokken die door Krimpen zwerven. Vroom: “Met degene die hem heeft, kom ik een kop thee doen. En dan mag die persoon hem weer doorgeven aan een plaatsgenoot.” De burgemeester heeft in het verleden ook wel eens brieven naar willekeurige adressen gestuurd met de vraag of hij langs mag komen voor een kop thee. 

Armoede

Waar er dan over gesproken wordt? Echt van alles, aldus de burgemeester. “Het leuke aan Krimpen is dat bijna iedereen ergens anders vandaan komt. Het kleurt het beeld van Krimpen. Iedereen heeft een ander verhaal.” Het is belangrijk dat mensen die verhalen vertellen, want volgens Vroom wordt er te veel gezwegen. “Er wordt weinig gesproken over dingen die aan de hand zijn. Door te gaan praten, breng je juist aan het daglicht wat er speelt.”

Zelf wil hij onder andere graag aan de slag met de armoede die in bepaalde buurten heerst. “Een kant en klaar recept heb ik daar nog niet voor. Ik wil in ieder geval in de wijken aanwezig zijn en met mensen spreken.” 

Spijkerbroek

Voor het gevoel van Vroom gaat zijn burgermeesterschap nu pas beginnen. “Er is geen opleiding voor, je leert pas als je eenmaal burgemeester bent.” Hij woont nu 5,5 jaar met plezier in Krimpen, op zaterdag staat Vroom in een spijkerbroek langs het voetbalveld. “Krimpen is onderdeel van mijn gewone leven en daardoor gaat de tijd nog sneller.”

Nog nooit werkte hij ergens zes jaar, aldus Vroom. Bij de gemeente Krimpen aan den IJssel worden het er (waarschijnlijk) twaalf. “Dat is best bijzonder”, aldus de burgervader. Voorlopig gaat hij dus nog verder met de theepartijtjes met zijn inwoners. Het wordt volgens Vroom genieten, en dat natuurlijk niet alleen van de gesprekken met de Krimpense gemeenschap. “Het burgermeesterschap is elk uur anders, het is echt een baan voor iemand die niet stil kan zitten. Heerlijk.”

Margje Kooistra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden