• Cherry staat vooraan in het midden.
• Cherry staat vooraan in het midden. Foto: aangeleverd
VOORPUBLICATIE

Cherry van Eeuwijk: 'Deze kerk is een stuk van mijn leven'

Algemeen 139 keer gelezen

ZALTBOMMEL • "Ik kan in het kort uitleggen hoe ik bij de Sint-Maartencantorij ben gekomen: tijdens de dienst hoorde Wim Ooms, voorzitter kerkenraad, mij zingen. 'Cher, jij moet in het koor komen zingen!'" Cherry van Eeuwijk (1950) kiest haar woorden weloverwogen.

Bij de Sint-Maartencantorij is ze ruim een halve eeuw betrokken. "En in 2004 wordt de Stichting Maartenskerkmuziek opgericht, waar we veel Bach cantates uitvoeren."

Het beste uit jezelf
Filosofisch voegt ze er aan toe: "Zingen doe je niet alleen voor jezelf. Je probeert het beste uit jezelf te halen. In '68 ben ik bij Wout Blankers begonnen. Nadat hij vertrok, kwamen er dirigenten hun eigen mening over kerkmuziek. Het kerkkoor ontwikkelt zich van zelfstandig zingen tijdens de collecte, tot de cantorij die onderdeel is van de gemeente en zich voegt naar de liturgie."

Thuis oefenen
Tot op de dag van vandaag is Cherry een vaste waarde binnen beide koren, trouw ook. Over de cantorij: "Het is niet vrijblijvend. Je probeert er iets moois van te maken." Toch merkt Cherry dat niet alleen de tijd verandert. "Mijn stem is niet meer hoe die was. Mijn adem wordt minder. Thuis oefen ik mijn partij voor de Maartenskerkmuziek. Een keer kon ik niet zingen, zegt iemand: 'Stil maar, ik zing voor jou!'"

Op 25 mei 1944 wordt het Nederlands Hervormd Kerkkoor te Zaltbommel opgericht. Op 23 november 1992 verandert de naam in Sint-Maartencantorij.

Stoppen
Eén dezer dagen valt het doek. "Het doet mij verdriet dat wij niet meer tijdens de dienst zingen. We zijn niet eens bedankt... Dit raakt mij, het is de reden dat ik er niet meer kerk. Vijftig jaar heb ik er staan zingen. Op alle hoogtijdagen! We hebben mensen die niet kerkelijk gebonden waren, ook aan weten te trekken."

Geen oordeel
Wat haar siert is dat ze niet boos wordt. "Ik heb geen oordeel", klinkt het mild. "Je doet iets vanuit je achtergrond. Daarmee moet je leven!" Wel stipt ze de oorzaak van het opheffen aan: het samengaan van de van oorsprong hervormde gemeente, Sint-Maartenskerk en de van oorsprong gereformeerde kerk, Het Anker, tot één PKN-gemeente. "Wat mij het meest stoort, is dat allerlei rituelen in de huidige opzet niet meer terug te vinden zijn. Geen cantor, geen cantorij, geen vespers..."

Van jou
Deze Sint-Maartenskerk, de cantorij, het betekent veel voor Cherry. "Het geloof is van jou. De kerk is een plek waar je samenkomt. Deze kerk is een stuk van mijn leven..."

Rein van Willigen

In het te verschijnen boek 'Kees was een clubjesmens' komt een uitgebreid interview met Cherry van Eeuwijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden