• Willem Posthouwer:
• Willem Posthouwer: "Kritisch blijven kijken naar de veiligheid van routes die leerlingen dagelijks fietsen." Foto: Gerrit Groeneveld

Voorrang voor veiligheid scholier in Zaltbommel

Algemeen 565 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De gemeente Zaltbommel kijkt op korte termijn naar mogelijke verbeteringen van fietsroutes. Vooral de veiligheid voor jongeren die naar de scholen in Zaltbommel fietsen, is van groot belang.

De Bommelerwaard is meer en meer in trek bij fietsers. De dijken, de routes langs de rivieren, de vele polderwegen. Vooral in het voorjaar en zomer. De routes zijn vrijwel dagelijks ook van grote betekenis voor de honderden jongeren die hun weg heen en terug naar de schoolbanken zoeken. De gemeente Zaltbommel kijkt kritisch naar de veiligheid en kwaliteit van alle fietspaden.

Wethouder
Verantwoordelijk wethouder Willem Posthouwer is zich terdege bewust van het belang van een in alle opzichten degelijk fietspadennet. Op de eerste plaats de veiligheid, maar daarnaast ook vanuit toeristisch-economisch standpunt.

"Fietsen en veiligheid. Het gaat iedereen op de een of ander manier wel aan. We hebben de fietspaden in onze gemeente eens goed bekeken en komen tot de vaststelling dat er een aantal punten in zitten, waar we iets mee moeten. Zeker naar de routes voor de leerlingen die dagelijks op en neer naar school moeten, hebben we kritisch gekeken."

Vervelend stukje
Tussen Zaltbommel en Gameren zit er met name voor de leerlingen uit Ammerzoden, Wordragen en Well nog een vervelend stukje ter hoogte van Gameren. Het fietspad houdt daar plotseling op om na een paar honderd meter weer te beginnen. Met alle verwarring van dien.

Posthouwer zegt dat dit een van de knelpunten is die voorrang krijgt. "Er is nog wel sprake van een onderhandeling over grond met een ondernemer ter plekke. Maar we hopen daar goed uit te komen. Soms zijn dat wel vervelende dingen. Dat snap ik, maar soms weegt het algemeen belang zwaar."

Zuilichem
Ter hoogte van Zuilichem - en dat is met name voor de leerlingen uit de regio Brakel van het grootste belang - bestaat een vergelijkbare kwestie. Aan de doorgaande route - waar ook veel vrachtwagens uit de tuinderssector gebruik van maken - houdt het fietspad ook plotseling op. Ook aan deze ongewenste verkeersituatie wil de gemeente een einde maken. Mogelijk is de start al in dit jaar, 2020.

Geen eendagsvlieg
Willem Posthouwer is optimistisch over de uitvoering van het fietspaden plan. "Je merkt dat de volledige gemeenteraad het belang ervan inziet. Het is geen eendagsvlieg waar we mee bezig zijn, maar een goed onderbouwd project dat de kwaliteit van het fietspadennet een flinke verbetering moet geven. En sfeer in de gemeenteraad is goed. We hebben goed gekeken naar de veiligheid en natuurlijk ook naar het gebruik. Met weging van alle factoren. Niet alleen het gebruik door de scholieren, maar ook de toeristische en dus economische betekenis."

Voortvarendheid
De komende tijd zal de gemeenteraad zich buigen over de plannen. Maar volgens de wethouder is er zeker sprake van voortvarendheid. Het is geen langebaan-plan. Dit jaar is er nog wat aanvullend onderzoek en de eerste werkzaamheden kunnen mogelijk al snel aanvangen.

Goede volgorde
"Natuurlijk kunnen we niet alles in een keer aanpakken. Maar we beginnen wel met twee belangrijke knelpunten. De gemeenteraad zal de komende tijd kijken naar wat een goede volgorde van aanpak is. Naast de twee grootste verbeteringen zijn er nog tientallen kleinere plannetjes om de onveiligheid aan te pakken. Dat gaat van zichtbaarheid, verlichting, heldere belijning en duidelijke borden. Een van de in het oog springende ideeën is het maken van een ingrijpend betere en meer logische aankomstroute voor onze locatie Courtine. Zodra daarover meer bekend is, komen we daar uiteraard mee naar buiten."

Gerrit Groeneveld

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden