• Erik en Sybrich Burggraaf in hun lunchroom Broodje Kadootje.
• Erik en Sybrich Burggraaf in hun lunchroom Broodje Kadootje. Foto: Floris Bakker

Broodje Kadootje: lunchroom in Lekkerkerk met streekproducten

Algemeen 4.159 keer gelezen

LEKKERKERK • In het dorpscentrum van Lekkerkerk opent donderdag 31 mei een nieuwe lunchroom en winkel in streekproducten: Broodje Kadootje. 

Met de opening gaat een langgekoesterde wens van Eric en Sybrich Burggraaf in vervulling. Zij wilden altijd al 'iets' met streekproducten doen. Sinds april vorig jaar runnen ze een afhaalpunt van Rechtstreex, een regionale voedselcommunity waar je online allerlei streekproducten kunt bestellen. "Rechtstreex zet die bestelling door naar lokale bedrijven: boeren, telers en makers uit de buurt", legt Sybrich uit. "Zij gaan aan de slag om de producten te oogsten en klaar te zetten. Op vrijdag en zaterdag kun je je bestelling hier op komen halen." Het loopt prima. Heel wat inwoners uit met name Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek komen wekelijks langs bij het wijkpunt. 

Oude slijterij
Toen Eric en Sybrich de oude slijterij van Burger aan de Achterstraat kochten, in 2015, wisten ze direct dat ze hier een eigen zaakje wilden starten. De keuze was snel gemaakt om er een lunchroom van te maken. Na veel verbouwingen is het nu zover. Vanaf 31 mei kun je in het pand aan de Achterstraat nu iedere donderdag, vrijdag en zaterdag terecht voor lunch, soep of koffie met een huisgemaakt gebakje. Daarnaast is er verkoop van streekproducten en kadootjes.

"In onze keuken werken we zoveel mogelijk met ingrediënten hier uit de buurt", zegt Eric. "Zo beleggen wij de broodjes met kaas van onder andere de Cornelishoeve en Speksnijder en ambachtelijke ham van de slager uit Lekkerkerk, zalm die ambachtelijk is gerookt in Krimpen aan den IJssel, rivierkreeftjes afkomstig uit de poldersloten van de Krimpenerwaard en Robert's Hotsauzen van heerlijke pepers uit de Krimpenerwaard. Uitzonderingen zijn producten die ze niet verbouwen in Nederland, zoals bijvoorbeeld citroenen. Wij kiezen dan wel voor de biologische variant."

Gezond eten
De populariteit van streekproducten groeit. Eric heeft daar wel een verklaring voor. "Je weet precies waar je eten vandaan komt en hoe het gemaakt is. Daarnaast zijn streekproducten beter voor het milieu. De kilometers die zo'n product af moet leggen blijven namelijk beperkt en daardoor is het super vers. Daarnaast stimuleer je de lokale economie."

"En gezond en vers eten volgens de seizoenen is in", voegt Sybrich er nog aan toe. "De streekproducten smaken gewoon beter. Het aanbod is bovendien groot. Van sap, wijn en bier tot vlees, sauzen en jams: je kunt het allemaal in de eigen streek vinden én kopen."

www.broodje-kadootje.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden