• Cor Broeren stopt er na dertig jaar mee als badmintontrainer.
• Cor Broeren stopt er na dertig jaar mee als badmintontrainer. Foto: Jan Timmer

Badmintonfenomeen Cor Broeren zwaait af

Sport 982 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Ontelbare badmintonners voorzag Cor Broeren de voorbije dertig jaar van training en coaching. Nu is hij gestopt. De Krimpenaar wil samen met zijn vrouw genieten van een verplichtingsvrij leven.

“Het is mooi geweest”, glimlacht de 74-jarige oefenmeester in ruste. “De voorbije drie decennia was ik meerdere avonden per week als trainer actief. Er waren zelfs perioden bij waarin ik bij twee verenigingen actief was. Wat me dreef? Heel simpel: ik wilde mijn liefde voor de sport overbrengen en mensen beter laten badmintonnen. Dat heb ik op mijn eigen manier gedaan. Met veel enthousiasme. Nee, ik was geen trainer die je de fijnste kneepjes van het badminton kon bijbrengen, maar ik zorgde er wél voor dat geen training hetzelfde was en bracht plezier en mentaliteit in.” 

Dat Broeren’s aanpak werkte kunnen veel badmintonners beamen. Ook het feit dat hij vaak vele seizoenen lang bij een club bleef en nooit gedwongen afscheid nam van een vereniging zegt genoeg.

Voetbal
Cor Broeren maakte in de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw kennis met de badmintonsport. De jaren daarvoor deed hij aan voetbal; eerst bij vv Capelle en daarna bij DCV. Op een gegeven moment wilde ik wel eens wat anders, en dan het liefst een sport die ik samen met mijn vrouw zou kunnen beoefenen. Zo kwamen we in het badminton terecht. Ik had het al zo snel van die sport te pakken dat ik bij SVK in Krimpen de competitie in wilde. Daar was echter geen plek in een team. Daarom switchte ik naar Shuttlek in Krimpen aan de Lek. Bij die club kwam ik ook voor het eerst in aanraking met het trainersvak. De dienstdoende hoofdtrainer vroeg me of ik hem wilde assisteren. Zo ben ik er in gerold. Later behaalde ik mijn trainersdiploma.”

Cor Broeren werkte bij verenigingen als BC Ouderkerk, Zoef’74, BC Alblasserdam, SNA, BC Hazerswoude, BC Ommoord, BC Vlist (waar hij nog altijd als speler actief is) en BC Schoonhoven. Bij die laatste club neemt hij komende zaterdag officieel afscheid. 

Oude rotten
Het is mooi geweest, vindt ‘Shuttle’, want dat is zijn bijnaam. Maar helemaal uit het badminton gaat-ie niet. “Ik blijf lekker spelen bij BC Vlist en op vrijdagochtend in De Boog met een aantal andere oude rotten. Veels te leuk! Vorig jaar was ik zelfs bezig om in Krimpen een nieuwe badmintonclub van de grond te krijgen. Ik benaderde daarvoor de recreatieve club die in sportzaal De Populier speelt én Synerki. Tevergeefs. Echt jammer, want wat zou het mooi zijn geweest om weer echt wedstrijdbadminton te zien in onze gemeente.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app