• De laatste teamfoto.
• De laatste teamfoto. Foto: Sem van der Laan

Vriendenteam DCV 8 zet punt achter voetbalcarrière

Sport 1.866 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • “Wordt hier een kampioenswedstrijd gespeeld ofzo?” vroeg een argeloze voorbijganger toen hij een grote groep supporters langs de lijn bij DCV 8 zag staan. 

Zoveel belangstelling voor het in de achtste klasse van de KNVB-competitie spelende elftal was er nog nooit geweest. Niets bleek dan ook minder waar, want DCV 8 bungelt aan het einde van het seizoen met slechts dertien punten onderaan de ranglijst. Elf minder dan het Rotterdamse SDV 10 op de voorlaatste plaats, de tegenstander van vandaag. Ook nu weer moest het team ondanks alle inspanningen genoegen nemen met een flinke nederlaag: SDV scoorde vijfmaal en DCV slechts één keer. 

Toch was de pret er na afloop niet minder om. Slaagden de sterren er voor de wedstrijd nog in te poseren voor een ordentelijke groepsfoto, na het eindsignaal en de uitreiking van een gouden beker was het allemaal een stuk chaotischer. De derde helft werd aangekondigd en daar hadden de mannen wel oren naar.

Afscheidswedstrijd
De laatste wedstrijd van het seizoen was tevens de afscheidswedstrijd, waarna het elftal ophoudt te bestaan. Vandaar al die belangstelling van vrouwen en kinderen van de voetballers en een aantal oud-spelers die korter of langer van het team deel uit hadden gemaakt.

Officieel mocht het niet volgens de regels van de KNVB, maar door veel te wisselen kregen ook zij de gelegenheid hun talent nog één keer te laten stralen. De arbitrage kneep welwillend een oogje dicht en ook de tegenstander had er geen moeite mee. Die stond toch al op winst.

Wijs besluit
Meer dan genoeg spelers dus om een elftal te vormen tijdens deze laatste ronde. Dat is de laatste tijd weleens anders geweest. Soms moest DCV 8 met maar negen man ‘de wei’ in, omdat teveel leden zich afmeldden. Ook de trainingen werden steeds minder druk bezocht, waardoor van teambuilding nauwelijks nog sprake was. Een wijs besluit dus om er een punt achter te zetten. De zelfbenoemde ‘jonge goden’ van toen naderen de middelbare leeftijd en de meesten hebben op zaterdag de handen vol aan het entertainen van hun kinderen.

Het voetbalteam is vijftien jaar geleden ontstaan op een wat ongebruikelijke locatie. Aan de toog van het toenmalige feestcafé De Brink besloten de vrienden zich collectief aan te melden bij DCV met als doel in de regionale competitie te gaan meedraaien. Jaren achtereen lukte dat vrij aardig. DCV stond garant voor de faciliteiten, een internationaal bekend DJ werd shirtsponsor en er werd iedere week serieus getraind. Met na afloop natuurlijk altijd een derde helft om de vermoeienissen weg te spoelen. Dat laatste is nooit veranderd, dat bleek ook zaterdag weer. Regelmatig beëindigde DCV 8 het seizoen in de middenmoot, maar daar is inmiddels geen sprake meer van.

Stedentrips
Een vriendschappelijke wedstrijd tegen een elftal in het Engelse Liverpool, die nog gewonnen werd ook, leidde tot een nieuwe traditie: de jaarlijkse stedentrip naar een onbekende bestemming. In het diepste geheim bereidden één of twee leden het programma voor en pas op de luchthaven kregen de anderen te horen waar ze heen zouden vliegen.

“Ieder jaar weer een enorme belevenis”, herinneren de deelnemers zich. “Het zou zo maar kunnen dat we dat er in de toekomst in houden. Ook al voetballen we niet meer, we zijn nog steeds vrienden” aldus één van hen. 

En zo is er een einde gekomen aan de roemruchte geschiedenis van DCV 8. Een deel van de spelers stapt over naar de veteranen, anderen stoppen er helemaal mee en hangen hun voetbalschoenen in de wilgen. 

Sem van der Laan

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app