Afbeelding
Foto: John Wijntjes
foto’s

Buteijn en Jongerius het snelst in Halve Natuurmarathon AV Start

Sport 1.983 keer gelezen

LEKKERKERK • Rotterdammer Ruud Buteijn en de Wateringse atlete Marlies Jongerius snelden zondag in en rond het Loetbos naar de winst in de Halve Natuurmarathon van AV Start. Buteijn, die in de laatste kilometers Vlistenaar Tes van der Vlist van zich afschudde, klokte een tijd van 1.16,52. Jongerius (1.24,25) eindigde als derde overall.

Ruim honderd lopers gingen van start op de 21,1 kilometer lange route over verharde en onverharde paden door het hart van de Krimpenerwaard. 

Ruud Buteijn liet de jongere Tes van der Vlist ‘uitrazen’. “Ik zorgde ervoor dat ik mijn eigen tempo bleef lopen,” vertelt de blessuregevoelige Rotterdammer na zijn gewonnen race. “Na 5 kilometer kwam Van der Vlist hard over mij heen en ik dacht nog: die zie ik niet meer terug.”

“Ik kreeg vleugels, toen ik de koppositie pakte,” vervolgt de inwoner van Vlist, die in een tijd van 1.17,24 uur de finish in het Loetbos passeerde. “Ik was echter te overmoedig en verdeelde mijn krachten niet goed. Ruud Buteijn haalde mij weer in en zijn tempo kon ik op de gladde grasstroken niet meer volgen.” Rob Snijders uit Berkel en Rodenrijs finishte als derde in 1.25 15. 

Masterkampioene
Voor hem streed Marlies Jongerius een eenzame strijd met de natuurelementen. Met haar snelheid op lastige passages kon de fietsende voorrijder haar zelfs niet voorblijven.

“Ik had een vrije zondag en wilde ergens in een buitengebied een wedstrijd lopen,” stelt de nationale masterkampioene op de 3.000 meter met een lach. “Via de hardloopkalender kwam ik op voor mij onbekend terrein in Lekkerkerk terecht. Deze loop is een mooie ervaring voor mij. Met mijn eindtijd van 1.24,25 uur duik ik ruim vijf minuten onder het parkoersrecord. Dat levert nog een leuke premie op ook. Mijn dag kan niet meer stuk.”

Regiolopers
Niet alleen de toppers genoten van hun wedstrijd. Veel regiolopers kwamen aan de start op zowel de korte als lange afstanden.

Op de 5 kilometer verlegde de 77-jarige Nico Sleeuwenhoek zijn grenzen. “Straks komt de Vierdaagse van Nijmegen weer in beeld”, vertelt de Stolker. “Stilzitten is niets voor mij. Sinds anderhalf jaar heb ik een nieuwe heup en die laat me weer vrijwel pijnvrij lopen. Een onwillige knie werkt niet altijd mee. Daarom neem ik de tijd om de race uit te lopen.”

Pannenkoeken
Een topprestatie leverde ook pannenkoekenbakker Ad Scheer, die 45 jaar werkzaam was in de horeca. Lopers en toeschouwers konden zich voor een vrijwillige bijdrage tegoed doen aan deze lekkernij. “Ik heb beslag voor 700 pannenkoeken,” vertelt de pensionado. “Ik ben nog actief tijdens leuke evenementen als deze.”

Sommige wielrenners onderbraken hun trainingsrit voor een pannenkoek. “Dat doe ik al jaren,” biecht een van hen op. “En graag niet vermelden dat ze lekkerder smaken dan die ik thuis voorgeschoteld krijg.”

Wim Kroone

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden