• Karin Prins: wereldrecord onderwaterzwemmen.
• Karin Prins: wereldrecord onderwaterzwemmen. Foto: PR

Karin Prins is wereldkampioene onderwaterzwemmen

Sport 3 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Karin Prins (zwemvereniging De Lansingh) is sinds kort twee wereldtitels en een wereldrecord in de discipline onderwaterzwemmen rijker.

Haar mondiale titels in het Freediven behaalde Prins (57) in Belgrado en Burgas. En passant liet ze in de categorie ‘Masters’ een nieuw wereldrecord noteren: 158 meter in de categorie ‘Dynamisch B-vin’.

Best gespannen
“Het waren prima weken”, stelt de 57-jarige sporter nuchter vast na haar Oost-Europese optredens op het WK voor twee verschillende bonden. “En dat terwijl ik vooraf toch best gespannen was over mijn optredens. De  afgelopen jaren waren qua training vaak lastig vanwege de corona-pandemie. Vindt maar eens zwemwater... Maar uiteindelijk ben ik heel tevreden met het resultaat op de WK’s. Twee titels bij de Masters en overall een negende en een elfde plaats bij de B-vins. Niet verkeerd toch?”

Goede basis
Karin Prins heeft een lange persoonlijke geschiedenis in de zwemsport. “Ik heb altijd aan wedstrijdzwemmen en waterpolo gedaan en zo een goede basis gekweekt voor het onderwaterzwemmen”, vertelt ze. “Freediven is mijn lust en mijn leven geworden. Naast mijn fulltimebaan bij de Dienst Justitionele Instellingen probeer ik zoveel mogelijk te trainen: twee keer per week in een zwembad in Nieuw-Vennep en een paar keer met de Lansingh. Daarnaast doe ik aan fitness en kickboksen. Je hebt een uitstekende conditie nodig om de top te bereiken en daar te blijven. Om succesvol te zijn in freediven ben je voortdurend bezig met CO-2-trainingen. Als je te lang onder water blijft, dan kun je in problemen komen met je herstelademhaling. Het is zaak om dat punt voor te blijven en aan het wedstrijdprotocol te voldoen: een kwestie van goed getraind zijn en naar je lichaam luisteren. Als je de fase bereikt waarin je blikveld onder water zich vernauwt, dan is dat het sein om naar boven te komen.”

Topprestaties
Onder water levert Karin Prins mondiale topprestaties, die haar ook in het dagelijks leven veel brengen. “Het heeft me anders tegen zaken doen aankijken,” zegt ze. “En het zorgt voor enorm veel energie en een groter vermogen om er enthousiast tegenaan te gaan in bijvoorbeeld mijn werk.”

Ze twijfelt licht over hoe haar sportieve toekomst er uit gaat zien. “Ik ben nu 57 en heb twee wereldtitels op zak. Ik zou dus op mijn hoogtepunt kunnen stoppen. Aan de andere kant blijven er uitdagingen, zoals het WK in Koeweit volgend jaar en de Pan-Amerikaanse kampioenschappen in Zuid-Amerika. Vriendinnen uit het wereldje vragen me regelmatig: ‘daar ben je toch zeker wel bij, Karin?’ Wie weet, eerst maar eens nagenieten van dit succes.” 

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie