• Carla Ophorst legt uit.
• Carla Ophorst legt uit. Foto: Pieter van der Laan

Clinic Carla Ophorst bij AV Start 'verfrissend'

Sport 594 keer gelezen

LEKKERKERK • Verfrissend en nuttig. Zo omschreven de deelnemers van atletiekvereniging Start de lessen van oud-kampioen Carla Ophorst.

De ervaren trainster van Rotterdam Atletiek was zaterdagmorgen in de miezerregen te gast op sportpark Weijdehoeck in Lekkerkerk om jong en oud tips te geven over het hardlopen.

Cornelis Verboom, voormalig pupil van Ophorst, had zijn trainster gevraagd om een keertje te sleutelen aan de trainingsopbouw van de Lekkerkerkse brigade. "Op elk niveau is progressie gewenst. Je leert doseren, afremmen en pieken", aldus Verboom over de aanpak van zijn voormalige inspirator.

Met name de hartslagtest is een meetinstrument om de inspanning om te zetten in rendement. Daarom werden alle deelnemers van een hartslagmeter voorzien en konden ze na enkele ronden waarin het tempo werd opgevoerd, steeds aflezen hoe de conditie ervoor stond.

Voor de Krimpense Rosanne Teeuwen (25) was de aanpak een bewijs dat ze op het juiste spoor zit. "Het is altijd de vraag hoe je moet trainen voor een wedstrijd. Ga je er voor 60 tot 80 procent aan de slag of tot het gaatje. Carla Ophorst meent dat je vooral aan souplesse moet werken. Ontspannen trainen is beter dan een rode waas voor je ogen krijgen. Dat doe je maar tijdens een wedstrijd. Die kan je toch zelden nabootsen vanwege het onvoorspelbare verloop."

Carla Ophorst dwong respect af bij de aanwezigen. De 58-jarige loopster toonde bij haar presentatie enkele dia's van haar overwinningen op de halve marathons van Monster en Leiden. Bij het NK in Utrecht in 2002 behaalde ze de zilveren medaille.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden