• Jesse Stam (l) in training op de ijsbaan.
• Jesse Stam (l) in training op de ijsbaan.

Schaatstalent Jesse Stam: 'Ik ga voor mijn kans'

Sport 640 keer gelezen

GRONINGEN/BERGAMBACHT • Jesse Stam heeft een nieuwe stap gezet op de weg om een succesvol schaatser te worden. De jonge Bergambachtenaar maakt sinds deze zomer deel uit van het opleidingsteam van iSkate in Groningen.

Jesse is met zijn 16 jaar de jongste van de groep. Een hele overgang, want Groningen is uiteraard te ver weg om heen en weer te pendelen naar Bergambacht.

"Ik woon nu met twee ploeggenoten in een appartement in de stad Groningen. Een van hen is Joost van Dobbenburgh uit Haastrecht, die ook van STV Lekstreek komt. Het is gezellig, maar vooral heel leerzaam."

Het contact met de schaatsacademie kwam tot stand via een oud-ploeggenoot. Jesse: "Ik hoefde er niet lang over na te denken. Ik heb de ambitie om professioneel schaatser te worden en iSkate wil daarvoor ondersteuning bieden. Ik ga voor mijn kans."

STV Lekstreek
Jesse schaatst sinds zijn negende bij STV Lekstreek. Hoogtepunt tot nu toe is het behalen van de Nederlandse titel bij de B-junioren op de 1500 meter en allround, afgelopen seizoen.

Jesse looft STV Lekstreek voor de goede basis. "Er wordt vooral de nadruk gelegd op plezier in de sport. Een prima uitgangspunt, want STV Lekstreek staat er goed op in de schaatswereld."

Vakantie was er niet bij voor de talentvolle schaatser. "Ik heb de afgelopen weken volop getraind. Daarbij heb ik aan inlineskaten gedaan, maar na vier keer hard gevallen te zijn heb ik daar een streep door gezet. Ik ben er steeds met schaafwonden vanaf gekomen, maar voor hetzelfde geld breek ik wat. Dat zou een slechte start zijn van het nieuwe seizoen."

Zwaar
Een gemiddelde dag ziet er als volgt uit voor Jesse: om 9.00 trainen -variërend van schaatsen, hardlopen, fietsen tot krachttraining- daarna naar de topsporttalentenschool, het H.N. Werkman College in Groningen, en 's middags weer een training. Hij traint zes dagen in de week.

"Het is zwaar, maar dit is wat ik wil", stelt de havo-scholier, die zijn prestaties op de ijsbaan wil combineren met een goed schooljaar. "Vorig jaar, toen ik in 4 Havo van het Schoonhovens College zat, heb ik aan het schaatsen prioriteit gegeven. Helaas ben ik daardoor net blijven zitten. Dat moet komend schooljaar anders."

Het wordt een seizoen waarin hij in zijn categorie prijzen wil pakken, maar vooral veel wil opsteken. "Een van onze trainers is Gianni Romme, dus ik houd mijn oren en ogen goed open."

Overstap
Over enkele seizoenen moet het echt gaan gebeuren, als hij als eerstejaars senior –hopelijk- de overstap kan maken naar het professionele team van iSkate, Plantina (de opvolger van Beslist.nl).

"Dat is wel de bedoeling. En vervolgens doorpakken, want ik leg de lat voor mezelf hoog. Hoe hoog? Olympisch kampioen worden, dat lijkt me wel wat", besluit hij zelfverzekerd.

Wie de schaatser op zijn weg naar de top wil volgen: http://www.jesse-stam.nl

Robert van der Hek

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app