• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'. Foto: Dirk Molenaar

Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet

Nieuws 602 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Historisch OntmoetingsPunt Schoonhoven organiseert op zaterdag 4 mei, in samenwerking met het Nationaal Holocaustmuseum, voor de derde keer het dubbelprogramma ‘Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet’.

Tussen 10.30 en 16.15 uur worden er verhalen verteld over Joodse Schoonhovenaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog en over Schoonhovense inwoners die in verzet kwamen tegen het regime. Dit gebeurt in de huizen waarin zij hebben gewoond of op een andere locatie in de straat.

Schaarse sporen
Zo vertelt erfgoedonderzoeker Melina Boersma aan de Dam over de gebroeders Morisco, die in de oorlog met hun ouders in de Zilverstad woonden. Zij probeerden aan deportatie te ontkomen. Boersma volgde de schaarse sporen die ze achterlieten.

Aan de Tol vertelt Paul Denekamp, een nazaat van de Schoonhovense familie Denekamp, over deze tak van zijn familie.

Eliazer Denekamp was in de negentiende eeuw wethouder en voorman van de Joodse gemeenschap in Schoonhoven. Zijn zoons namen een van zijn bedrijven over. Een kleinzoon van deze Eliazar Denekamp werd in 1942 in concentratiekamp Mauthausen vermoord.

Familie Van Beem
Een andere bekende joodse familie in de negentiende eeuw was de familie Van Beem. Deze familie woonde aan de Haven, naast de toenmalige synagoge. Heiman Meijer van Beem was godsdienstleraar van de joodse school, die zich bevond in zijn woning. De huidige bewoner van het pand vertelt over deze familie.

Daarnaast worden er verzetsverhalen gedeeld. Otto Ooms vertelt aan de Koestraat over de levens van Jan Wernard en Gerrit Jan van den Bergh, die zich aansloten bij de Vlaardingse afdeling van verzetsgroep De Geuzen.

Stadsgids Joke Kornet deelt in het oude drukkerspand, nu een woonhuis, het verhaal van de overval op de Schoonhovensche Courant in 1944.

Voormalige synagoge
Aan het programma werken zeven particuliere huiseigenaren mee. Daarnaast is het gebouw van de voormalige synagoge, nu het Edelambachtshuys, tussen 13.00 en 16.00 uur te bezoeken. Ook in de bibliotheek aan de Spoorstraat wordt een verhaal verteld.

Het programma met de tijden van ‘Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet Schoonhoven’ is te bekijken op: www.jck.nl

Het Historisch OntmoetingsPunt Schoonhoven is een samenwerkingsverband van de Historische Vereniging Schoonhoven, Bibliotheek Krimpenerwaard en het Streekarchief Midden-Holland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden