• Marjan Tromp, voorzitter van PCOB Krimpen en omstreken.
• Marjan Tromp, voorzitter van PCOB Krimpen en omstreken.

PCOB en ANBO Krimpen e.o samen verder: ‘krachtige stem laten horen’

Nieuws 817 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • De ouderenbonden PCOB en ANBO gaan voortaan samen verder. “Het is belangrijk dat we sterk vertegenwoordigd zijn.”

Wie twintig jaar geleden een fusie tussen PCOB en ANBO zou hebben voorspeld, was met een meewarige blik aangekeken. Anno 2024 is er veel veranderd, weet PCOB Krimpen e.o.-voorzitter Marjan Tromp.

Krachten bundelen
“Door onze krachten te bundelen kunnen we meer betekenen, zeker ook in landelijk opzicht,” zegt ze. “Het is goed om een krachtige stem te laten horen als het gaat om ouderenbeleid, zorg en welzijn en onderwerpen als de AOW en wonen voor senioren. Als je te klein bent, wordt er minder goed naar je geluisterd. Dus was het goed om aansluiting te zoeken met een ouderenbond die zich eveneens inzet voor de belangen van senioren.”

Marjan Tromp en anderen hoopten stiekem op samengaan met de Katholieke Bond voor Ouderen, geeft ze toe: 

“Om de eenvoudige reden dat we allebei een christelijke achterban hebben. KBO wenste echter zijn eigen weg te gaan. Jammer. Vervolgens richtten we ons op de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen. Dat stuitte best op gemor binnen een deel van onze achterban. ‘Moet je dat wel doen?’, klonk het. En: ‘Hoe gaat dat straks met onze identiteit?’ De ledenraad van de PCOB heeft zich enorm ingespannen om die identiteit te waarborgen. Dat is gelukt. En nu zijn we ANBO-PCOB en staan we samen sterk als vertegenwoordiger van ouderen in de samenleving.”

Weerstand, verdriet en leegloop
De PCOB geldt als een actieve protestants-christelijke organisatie met een flink aantal lokale afdelingen, die veel organiseren. De ANBO was tot 2015 terug op dezelfde wijze georganiseerd. Daar kwam een einde aan toen besloten werd om de ouderenbond vooral landelijk te laten opereren, afdelingen af te schaffen en alleen nog met lokale activiteitenteams te werken. Die koerswijziging zorgde voor veel weerstand, verdriet en een leegloop.

De PCOB hield haar ‘dichtbij-structuur’ wel aan. De afdeling Krimpen aan den IJssel e.o. is er een aansprekend voorbeeld van. Eén keer per maand (op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur) houdt het voor de leden een bijeenkomst in de achterzaal van de Fonteinkerk in Krimpen aan den IJssel. Daarnaast worden er excursies en themabijeenkomsten georganiseerd. 

Volop activiteiten
“Vrijdag 26 maart vieren we Pasen met onze leden,” vertelt Marjan Tromp. “Op 9 april gaan we op busreis naar het klooster van Egmond en op 16 april bezoeken we Shipyard Zwijnenburg in Capelle aan den IJssel. Verder staat er een themamiddag rond de schrijver W.G. van der Hulst op het programma, gaan we fietsend de Stolperduinen verkennen en op bezoek bij museum De Vrijheid in Lekkerkerk. Tenslotte staan er nog een middag met als onderwerp ‘De onderduikers in de Breepleinkerk te Rotterdam’ en een excursie naar de Maeslandtkering op de rol.”

Stabiel
Momenteel telt PCOB Krimpen e.o. rond de 320 leden. De afdeling hoopt op groei door de komst van ‘ANBO’ers’. “We zijn al een aantal jaren behoorlijk stabiel qua ledental,” weet Marjan Tromp. “Maar nieuwe aanwas is uiteraard altijd welkom.”

Een mailtje naar voorzitter@pcobkrimpen of een belletje naar 0180-522828 volstaat voor meer informatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden