• Timo, Lieke, Juliette en Esmee, samen met juf Sarah en wethouders Leo Barth en Wisja Pannekoek.
• Timo, Lieke, Juliette en Esmee, samen met juf Sarah en wethouders Leo Barth en Wisja Pannekoek. Foto: Stephan Tellier

Allemaal winnaars bij Kinderklimaattop Krimpenerwaard

Nieuws 2.547 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De tweede Kinderklimaattop Krimpenerwaard kende alleen maar winnaars. Toch stak er één bovenuit: de plusklas van de Ireneschool uit Krimpen aan de Lek.

De afgelopen tijd hebben leerlingen van vijf basisscholen in de Krimpenerwaard zich beziggehouden met een nieuwe inrichting voor een bestaande speelplek in Krimpen aan de Lek. Woensdag lieten ze de leukste ontwerpen per klas zien, aan elkaar én een jury, tijdens de tweede Kinderklimaattop Krimpenerwaard in De Drie Maenen in Ouderkerk aan den IJssel.

Het huidige speelterrein bij sporthal De Walvis in Krimpen aan de Lek is nu nog grotendeels bedekt met asfalt, maar met een aanstaande aanpak van de wijk staat daar verandering op stapel. De nieuwe speelplek moet niet alleen groener worden, maar ook bestand zijn tegen de veranderende klimaatomstandigheden. Met deze doelstellingen voor ogen hebben leerlingen uit groep 8 van De Schakel (Ouderkerk a/d IJssel), De Wegwijzer (Krimpen a/d Lek), de Oranje Nassauschool (Stolwijk), de Eben-Haëzerschool (Lekkerkerk) en de plusklas (leerlingen uit groepen 5-8) van de Prinses Ireneschool duurzame ontwerpen gemaakt. Deze werden tijdens de klimaattop gepresenteerd in de vorm van maquettes en posters.

“We nemen de ideeën van de kinderen mee als inspiratie voor herontwikkeling van de speelplek in Krimpen aan de Lek”, aldus wethouder Leo Barth van de gemeente Krimpenerwaard. 

Terwijl de leerlingen woensdagochtend deelnamen aan verschillende workshops - over bijvoorbeeld bijen en seizoensgebonden eten - boog Barth zich als voorzitter van de vijfkoppige vakjury over vijf ontwerpen om een winnaar aan te wijzen. Ook de kinderen mochten hun stem uitbrengen op het ontwerp dat zij het beste vonden.

De jury had geen eenvoudige taak, moest Barth erkennen tegen het middaguur. “We zijn echt onder de indruk hoe hard jullie aan dit project hebben gewerkt”, sprak hij voor een zaal vol ongeduldig wachtende en gespannen schoolkinderen. “Op school hebben jullie les gehad over klimaatadaptatie, waarbij onderwerpen zoals hitte, droogte, hevige regenbuien en biodiversiteit aan bod kwamen. Jullie hebben deze kennis toegepast in jullie ontwerpen. We vinden dat jullie allemaal uitstekend werk hebben geleverd en daarom willen we aan iedereen een prijs geven: een schoolboekenkast gevuld met boeken over het klimaat.”

Onder luid schoengeroffel, kondigde Barth vervolgens de winnaar van de hoofdprijs aan. “Na uitvoerig overleg en zorgvuldige overweging hebben we besloten de Ireneschool te bekronen.” Enigszins beduusd betraden leerlingen Timo, Lieke, Juliette en Esmee het podium om de bijbehorende cheque in ontvangst te nemen, overhandigd door wethouder Wisja Pannekoek, die ook deel uitmaakte van de jury. 

Barth: “Wat goed is aan dit ontwerp, is dat het een verbinding heeft met de geschiedenis van Krimpen aan de Lek. Jullie noemen het dan ook ‘de Walvis’, als verwijzing naar de walvisvaart van vroeger. Deze link is goed verwerkt in de maquette, met een speeltoestel dat de vorm heeft van een walviskop en -staart. Daarnaast is er een goede verhouding tussen loop- en speelruimte, en de houten speeltoestellen zijn goed geplaatst. Het terrein is avontuurlijk ingericht; bij binnenkomst zijn er verschillende paden die je kunt volgen zonder te weten waar ze naartoe leiden. Ook hebben jullie nagedacht over een insectenhotel, wat goed is voor de biodiversiteit. Bovendien zijn er verschillende soorten bomen gebruikt.” 

Met de cheque kunnen de winnaars zelf een prijs uitkiezen voor op school: een insectenhotel, een TonTuin - een regenton vol met plantjes - of herbruikbare boterhamzakjes voor in de klas. Als echte winnaars stonden Timo, Lieke, Juliette en Esmee na de prijsuitreiking in een bijzaaltje de pers te woord. “Devan is al weg, want die moest naar voetbal.” Vlot deden de andere vier het woord. “Fantastisch dat we gewonnen hebben, we hebben er zoveel tijd in gestoken, maar het was de moeite zeker waard. We hebben goed samengewerkt. Het idee voor de walvis was er snel, maar de uitvoering was best lastig. Maar nu we gewonnen hebben, gaan we vast een klein feestje vieren, samen met juf Sarah.” “Ze hebben er heel hard voor gewerkt en hebben dit echt verdiend”, aldus de trotse juf. “Samenwerken, overleggen, ideeën uitwerken, elkaar aanhoren, dat ging allemaal heel natuurlijk en was mooi om te zien.”

Martijn Kuiler

Redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard en Het Kontakt-Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden