• Apache-helikopter.
• Apache-helikopter. Stockfoto

Gemeente Krimpenerwaard niet blij met laagvliegende legerhelikopters

Nieuws 3.762 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Defensie onderzoekt de mogelijkheid om de ‘oost-Krimpenerwaard’ aan te wijzen als laagvlieggebied voor helikopters. Het college van B&W is hier niet blij mee en maakt bezwaar.

Een groot deel van de gemeente Krimpenerwaard, van Berkenwoude tot en met Schoonhoven, ligt in een nog te onderzoeken militair oefengebied.

‘Waarom niet eerder geïnformeerd?’
De gemeente Krimpenerwaard laat in een bezwaar (zienswijze) tegen het concept-plan weten liever in een eerder stadium betrokken te zijn geweest: ‘Nu hebben we totaal niet kunnen participeren. Het voornemen kan van grote invloed zijn op ruimtelijke ontwikkelingen in onze gemeente. De mogelijke aanwijzing tot laagvlieggebied doorkruist bijvoorbeeld de plannen om meer hoogspanningsleidingen door de gemeente aan te leggen’.

Overlast voor mens en dier
Krimpenerwaard doet een dringend beroep op Defensie om rekening te houden met aspecten als de overlast voor mens en dier.

B&W: ‘Om deze hinder in te schatten is het belangrijk om te weten met welk materiaal, hoeveel uur per jaar en op wat voor afstand tot woonkernen en woningen er wordt gevlogen. Dat is nog niet bekend. Hoe dan ook, is een groot gedeelte van de gemeente Krimpenerwaard door de provincie aangewezen als stiltegebied. Hier zijn alleen geluiden toegestaan die bij het gebied passen. Normaal vliegverkeer mag wel, maar het oefenen met militaire helikopters valt daar niet onder’. 

Aantasting rust weidevogels
Met betrekking tot weidevogels: ‘De stiltegebieden vormen een belangrijk broed- en leefgebied voor weidevogels, zoals de grutto en kievit. De realisatie van een militair oefengebied tast dat aan’.

‘Graag meer laagvliegoefeningen’

Defensie wil graag veel meer laagvliegoefeningen doen met helikopters. Dat mag nu op tien locaties in Nederland, op maximaal 45 meter hoogte.

Door zo laag mogelijk te vliegen, blijft een helikopter buiten het zicht en de radar van de vijand.

Vanwege de huidige dreiging in de wereld (waaronder de oorlog in Oekraïne), en daarmee de toename van geavanceerde wapensystemen,  wordt het oefenen van laagvliegen steeds belangrijker.

Zienswijze

De gemeente Krimpenerwaard heeft een zienswijze ingediend op de notitie Reikwijdte en Detailniveau Milieueffectrapportage, ten behoeve van het ‘Nationaal Programma Ruimte voor Defensie’. Meer informatie: www.defensie.nl/onderwerpen/ruimte-voor-defensie

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 12 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 14 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden