• Leen en Gré Achterberg met kinderen Peter, Jan, Willem en Linda.
• Leen en Gré Achterberg met kinderen Peter, Jan, Willem en Linda. Foto: Dirk Molenaar

Laatste kerstbomenverkoop voor Leen Achterberg: ‘Het is mooi geweest’

Nieuws 2.530 keer gelezen

VLIST • Deze maand is het een extra feestelijke verkoop van kerstbomen bij Leen Achterberg (83) aan de Franse Kade in Vlist. Voor het zestigste jaar is hij samen met zijn kinderen druk met organiseren, verkopen en wegbrengen van honderden bomen. Voor Leen is het de laatste keer. “Het is mooi geweest”, geeft hij aan.

Naast het boerenbedrijf was de verkoop van sparren een mooie bijverdienste. “Prachtige bomen die ik altijd zelf ophaal bij een handelaar in Luxemburg”, vertelt de krasse Leen. “Netjes heb ik indertijd bij andere leveranciers in de omgeving aangegeven dat ik kerstbomen ging verkopen. Bloemist Stubbe uit Schoonhoven reageerde hierop dat hij de verkoop niet kon tegenhouden, maar dat-ie het tof vond dat ik het hem vertelde.”

Venten
Bekendheid kreeg Achterberg door middel van het venten in onder andere Polsbroek en Schoonhoven. Leen: “Met een paar verschillende bomen ging ik langs de deuren en liet de mensen een keuze maken. Mooi werk om te doen en het leverde mij veel vaste klanten op.” Verkopen op deze manier gebeurt al jaren niet meer. Wie niet zelf de boom kan ophalen, krijgt ‘m keurig thuis afgeleverd.

Luxemburg
De periode van verkopen is in de loop van de tijd wat naar voren geschoven. Voorheen startte de verkoop na 5 december, nu is dat steevast in de laatste week van november. In eigen beheer worden de bomen opgehaald in Luxemburg. “Meestal rijden we zo’n vier keer naar de kweker om een partij bomen op te halen”, mijmert Leen. “Diverse keren heen en weer rijden is toch goedkoper. Onze vaste leverancier stopt er mee dit jaar, we moeten nu de kerstbomen elders vandaan halen.”

De vraag of de kinderen het definitief overnemen is nog niet beantwoord. “Vanaf kleins af aan helpen we mee. Pa wil graag dat wij het voortzetten, maar dat wil niet zeggen dat dit ook gebeurt”, bromt zoon Jan. “Samen met mijn broer Peter neem ik altijd twee weken vrij voor deze klus. Ook mijn zus Linda en broer Willem steken er enorm veel tijd in.” Laatst genoemde vult aan: “Wij helpen ieder jaar, maar pa is de ondernemer. We zijn er nog niet helemaal uit of we volgend jaar verder gaan.”

“Zolang het kan, geniet ik samen met mijn vrouw Gré van de aanloop en gesprekken”, glimlacht Achterberg. Desondanks realiseert hij zich maar al te goed dat het doek kan vallen na zestig mooie jaren.

Dirk Molenaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app