Afbeelding
Foto: aangeleverd

‘Tin Ten Toon’: rijkdom van tin in Zilvermuseum

Nieuws 908 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Het Nederlands Zilvermuseum presenteert van 17 juni 2023 tot en met 16 februari 2024 de tentoonstelling ‘Tin Ten Toon’. Deze expositie belicht de veelzijdigheid van tin, van chique tafelopstellingen tot kinderspeelgoed. In samenwerking met de Nederlandse TinVereniging, ter ere van haar 30-jarig jubileum, worden unieke voorwerpen en verhalen tentoongesteld.

De tentoonstelling weerlegt de misvatting dat tin bekendstaat als ‘armeluiszilver’. In werkelijkheid ruilden de Nederlandse adel hun zilveren servies om voor tinnen varianten vanwege financiële overwegingen. Het verschil tussen tin en zilver is, mooi opgepoetst, vaak nauwelijks zichtbaar.

Bijzondere voorbeelden van luxe tinnen stadskannen uit Schoonhoven worden tentoongesteld, die werden gebruikt bij speciale gelegenheden voor hooggeplaatste gasten. Daarnaast wordt de invloed van beroemde schilders zoals Rembrandt en Jan Steen op de benaming van tinnen kannen belicht. 

De tentoonstelling biedt ook inzicht in het maakproces van tinnen objecten en de historische connectie tussen een tinnen schaal gemaakt in de 16e eeuw door François Briot en de prestigieuze schaal voor vrouwelijke winnaars op het tennistoernooi van Wimbledon. Van pispotten en tinrollen uit scheepswrakken tot soldaatjes en middeleeuwse ridders, de tentoonstelling toont een fascinerende wereld van tin.

Naast de expositie zijn er diverse activiteiten, waaronder een taxatiedag voor zilver en tin met experts, rondleidingen, workshops voor kinderen tijdens het Weekend van de Wetenschap, en een najaarsreeks van de Museumjeugduniversiteit gericht op tin. Een exclusieve publicatie over tin is beschikbaar tegen betaling van 45 euro.

Meer informatie staat op de website van het Zilvermuseum.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden