• Nathan Brokaar en Rosalie Snoei.
• Nathan Brokaar en Rosalie Snoei. Foto: Jan Timmer

Nathan (19) is mantelzorger voor zijn moeder: ‘Ik doe het met liefde’

Nieuws 2.902 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Krimpenaar Nathan Brokaar (19) is al een paar jaar mantelzorger voor zijn moeder.

Helpen en ondersteunen waar dat nodig is en waar hij kan; zo ziet het dagelijks leven van Nathan Brokaar er uit in relatie tot zijn moeder. “Door Parkinson is ze relatief snel vermoeid en is haar kortetermijngeheugen aangetast. Voor mij betekent een en ander dat ik klusjes voor haar opknap of dingen voor haar til, omdat het haar aan kracht ontbreekt. Ik doe het met liefde.”

Impact
“Mijn moeder was 36 toen de eerste symptomen van Parkinson zichtbaar werden”, vertelt hij. “Op haar 38e werd de ziekte officieel vastgesteld. Dat was voor iedereen een hele schrik; we hadden daar geen rekening mee gehouden. Zelf heb ik de diagnose rationeel proberen om te zetten en niet te diep op me te laten inwerken. Daar heeft niemand wat aan, toch? Het is veel handiger als je dealt met de situatie en je moeder terzijde staat, vind ik. Ik ben eigenlijk sluipenderwijs mantelzorger geworden. In het begin hielp ik mijn moeder met kleine huishoudelijke klusjes. Inmiddels spring ik ook bij als het om grotere dingen gaat. Natuurlijk: mantelzorger zijn heeft impact op je leven. Het maakt deel uit van je bestaan. Elke dag opnieuw. Het is een soort vanzelfsprekendheid geworden.”

Graffiti-workshop
Rosalie Snoei kent het verhaal van Nathan Brokaar. Als sociaal werker bij KrimpenWijzer houdt ze zich bezig met jonge mantelzorgers binnen de gemeente Krimpen aan den IJssel. “En Nathan is daar één van. Ik zie hem regelmatig. Hij is één van de rond de twintig jonge mantelzorgers die één keer per maand op woensdag bijeen komen tijdens speciaal voor hen georganiseerde bijeenkomsten. In de middag treffen we de mantelzorgers in de leeftijd van 8 tot 12 jaar, woensdagavond de oudere tieners. We gaan dan in een ontspannen sfeer iets leuks doen met elkaar. Pas hielden we een glow-golf activiteit en een graffiti-workshop. Dat leverde veel gezelligheid en enthousiasme op.”

Nathan Brokaar is een frequente bezoeker van de samenkomsten van jonge mantelzorgers. “Het is super relaxed”, stelt hij vast. “En het levert leuke contacten op. “Met een paar gasten ben ik zelfs bevriend geraakt. Het mooie is dat je onderling aan een half woord genoeg hebt. Iedereen in de groep weet wat het is om mantelzorger te zijn. Dat schept een band.”  

Jonge mantelzorgers die tot nu toe de bijeenkomsten niet bezochten, worden van harte uitgenodigd zich te melden bij Rosalie Snoei. Dat kan via 06-57614062 of via mantelzorg@krimpenwijzer.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app