Afbeelding
Foto: Stephan Tellier

Herdenkingsbord voor oorlogsslachtoffers Bergambacht

Nieuws 1.095 keer gelezen

BERGAMBACHT • Op de begraafplaats in Bergambacht hangt er nu een herdenkingsbord voor vier oorlogsslachtoffers. Het werd donderdag onthuld. In een toespraak benadrukte burgemeester Pauline Bouvy-Koene het grote belang van het blijvend herdenken van oorlogsslachtoffers. 

Op het bord in Bergambacht worden vier foto’s getoond en een korte levensgeschiedenis van Geertje van den Heuvel (geb. 16 april 1904 Bergambacht), Pieter Marinus Berkouwer (geb. 18 september 1918 Bergambacht), Pieter Kool, (geb. 15 september 1922 Bergambacht) en Jan van der Woude (geb. 28 juni 1923 Bergambacht). 

Bombardement
Geertje van den Heuvel werkte als dienstbode bij weduwe Anna Grootes-Noest in de wijk Bezuidenhout in Den Haag. In het aangrenzende Haagse Bos werden door de Duitsers V2-raketten opgeslagen. Op 3 maart 1945 kreeg de Royal Air Force (RAF) de opdracht om dit te bombarderen. Door een navigatiefout vielen de bommen echter op de wijk Bezuidenhout. Op dat moment bevond Geertje zich buiten op straat. Ze was een van de bijna 550 dodelijke slachtoffers van dit bombardement. Aanvankelijk werd ze begraven in Den Haag, maar op 8 november 1945 werd ze herbegraven in Bergambacht.

Pieter Marinus Berkouwer diende bij het 3e Regiment Infanterie (3RI). Hij was gemobiliseerd in het Brabantse Mill als onderdeel van de Peel-Raamstelling toen de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvielen. Pieter maakte deel uit van de sectie zware mitrailleurs onder 1e Luitenant R. Leenknegt. Onder vijandelijk vuur moesten ze hun stelling verlaten, waarbij Pieter in zijn rug werd geraakt en gedood. Hij werd aanvankelijk begraven in een veldgraf langs de weg en later herbegraven in het dorpje Zeeland. Op verzoek van burgemeester en wethouders van Bergambacht werd Pieter Berkhouwer op 15 juni 1940 herbegraven op deze begraafplaats. Pieter ontving postuum het Oorlogsherinneringskruis op 18 mei 1949.

Boerenknecht
Pieter Kool werd geboren op een boerderij in Bergambacht en werkte op een boerderij in de Noordoostpolder om tewerkstelling in Duitsland te vermijden. Een belofte dat hij daar als boerenknecht niet hoefde te werken, bleek vals te zijn. Hij werd opgepakt tijdens een razzia en per trein naar Emsbüren in Duitsland vervoerd. Daar kreeg hij difterie en hartkrampen, waaraan hij op 11 maart 1945 overleed. Hij werd begraven op een Duitse R.K. begraafplaats en op 20 februari 1952 herbegraven in Bergambacht.

Jan van der Woude was een plateelschilder en -bakker die werkzaam was bij Plateelbakkerij Schoonhoven aan de Wal in Schoonhoven. Via het Gewestelijk Arbeidsbureau in Gouda werd Jan tewerkgesteld voor de Arbeitseinsatz in Duitsland. Op 23 september 1942 vertrok hij naar Duitsland om daar te gaan werken. Helaas overleed Jan op 5 februari 1944 in een ziekenhuis in Luchau. Op 12 mei 1949 werd Jan van der Woude herbegraven op de begraafplaats in Bergambacht, waar de Oorlogsgravenstichting een monument ter ere van hem heeft geplaatst.

Blijvende aandacht
Eerder werden al herdenkingsborden geplaatst op de begraafplaatsen in Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Gouderak, Haastrecht en Willige Langerak. Het is de bedoeling dat ook de overige begraafplaatsen in de gemeente een dergelijk bord krijgen, als blijvende aandacht voor oorlogsslachtoffers en hun verhalen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden