• De gehavende brug.
• De gehavende brug. Foto: aangeleverd

Onverlaten slaan draagbalk onder brug vandaan: ‘levensgevaarlijk’

Nieuws 2.151 keer gelezen

BERKENWOUDE • “Je wilt niet weten wat er was gebeurd als je er met een trekker overheen was gereden.” Een mengeling van woede en ongeloof maakte zich afgelopen weekend meester van Wim Verkuil. De bewoner van de Schenkel in Berkenwoude ontdekte per toeval dat ‘een stel hersenloze figuren’ een stalen draagbalk onder een brug in het weiland achter zijn woning hadden weggeslagen.

“We gebruiken de brug over de Achterwetering om van het ene naar het andere land te kunnen rijden, met de tractor en machines”, vertelt de 79-jarige ‘hobbyboer’. “Ik heb er nog wat schapen lopen en verhuur stukken land. We ontdekten de vernieling nu per toeval vanuit de schouw, maar wat als je er nou nietsvermoedend overheen was gereden? Met de tractor. Dan kieper je zo om. Ik wil niet nadenken over hoe het dan had kunnen aflopen.”

Trap
Verkuil kreeg al eerder te maken met vandalisme op zijn perceel. “In het land hebben we een put gegraven. Daar staat water in om in te kunnen zwemmen. Compleet met springplank en houten trap. Die trap haalde ik er altijd uit in de winter. Eén keer niet gedaan en toen trof ik ‘m later elders aan op het land. Vast een streek van wat schooljongens, maar wat er nu gebeurd is, noem ik echt geen baldadigheid meer. Een geintje is leuk, dat deden we vroeger zeker ook, maar dit is gewoon levensgevaarlijk. Het moet ook echt met grof geweld zijn gegaan, want ik had een kraantje nodig om het te kunnen herstellen. Bij een buurman hebben ze overigens eerder al alle hardhouten planken van de brug getrokken. Ook al zo’n onnozele actie.”

Bootjes
Verkuil tast in het duister over wie de ‘aanslag’ op zijn brug op z’n geweten heeft. “Maar goed dat ik ze niet ben tegenkomen, want dan weet ik niet waar ik toe in staat was geweest. Het lijkt wel een vergelding voor iets. Luister, je kan het in het leven natuurlijk niet met iedereen altijd even goed vinden, maar echte vijanden heb ik nou ook weer niet. Dan toch de jeugd met hun bootjes, die hier geregeld rondvaren in de polder tussen Berkenwoude en Stolwijk? Ik weet het echt niet. En waarom? Uit balorigheid? Degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, moeten maar eens goed nadenken over wat de gevolgen hadden kunnen zijn. Mits ze daar toe in staat zijn, want ik zie ze gewoon als een stel verstandeloze figuren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app