• Saskia Kok (l) en Hilde van den Berg.
• Saskia Kok (l) en Hilde van den Berg. Foto: Martijn Kuiler

Ondersteuningscentrum De IJssel strijkt neer in Streekmuseum

Nieuws 1.507 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Ondersteuningscentrum De IJssel, voor leven met en na kanker, opent een nieuwe dependance in het Streekmuseum in Krimpen aan den IJssel. Elke eerste en derde woensdag van de maand geopend van 10.00 tot 13.00 uur. “Na de Tuyter zijn we blij om nu in de mooie omgeving van het Streekmuseum onze psychosociale ondersteuning aan te kunnen bieden aan mensen uit de Krimpenerwaard die geraakt zijn door kanker of rouw.”

Manager Saskia Kok van Ondersteuningscentrum De IJssel is duidelijk verguld met de samenwerking met het museum aan de IJsseldijk 312. “Het ademt een huiselijke en gemoedelijke sfeer. Je ruikt de bloesem van de bomen”, zegt ze bij een rondgang over het museumerf. “Het is hier een rustige en fijne omgeving voor ontmoeting met en tussen mensen die geraakt zijn door kanker als patiënt, naaste, mantelzorger of nabestaande. Voor een luisterend oor, lotgenotencontact, informatie en activiteiten. Maar gewoon een kop koffie drinken kan ook, er is aandacht voor ieders verhaal. Iedereen die te maken heeft met kanker is vrijblijvend welkom. Laagdrempelig en gratis toegankelijk.”

Maatschappelijke betrokkenheid
Museum-directrice Hilde van den Berg knikt instemmend. “Als museum willen we graag onze maatschappelijke betrokkenheid tonen. Dat doen we bijvoorbeeld al met het maandelijkse Café van Toen en Nu, waar aan de hand van thema’s herinneringen worden opgehaald, maar ook het huidige leven wordt besproken. Ook bieden we dagbesteding voor cliënten van Dagbesteding Krimpenerwaard en stellen we ruimte beschikbaar aan verschillende organisaties en verenigingen, voor bijvoorbeeld een lezing of vergadering. Dit nieuwste initiatief is daar zeker een aanvulling op.”

Ondersteuningscentrum De IJssel heeft haar oorsprong in Capelle aan den IJssel. “Daar bestaan we nu vijf jaar”, geeft Saskia Kok aan. “We zijn aangesloten bij brancheorganisatie IPSO - Instellingen PsychoSociale Oncologie. Verdeeld over het land zijn er op 81 locaties Centra voor leven met en na kanker.”

Interactieve lezingen
Om te vervolgen: “Het is niet niks wanneer je kanker hebt. Mensen belanden in een stroomversnelling van emoties en krijgen veel informatie te verwerken. Dat kunnen ze niet alleen en naasten zijn vaak net zo geschokt als zijzelf. Voor die mensen is er ons centrum, waar ze terecht kunnen met alle niet medische vragen. Het ziekenhuis is er voor de formele zorg, wij zijn er met onze informele zorg rondom de gast en de naaste. Met een aanbod van interactieve lezingen door professionals - artsen, specialisten en rouwdeskundigen - en creatieve en bewegingsactiviteiten, bijvoorbeeld wandelen onder leiding van een oncologisch fysiotherapeut, bieden we ondersteuning in verschillende vormen. Er is altijd een passende vorm. Of dat nu lotgenotencontact is of juist een 1 op 1 gesprek, er is veel mogelijk. We denken graag met de mensen mee en hebben de sociale kaart goed voor ogen waardoor lijnen kort zijn.”

Opening
Wethouder Hugo van der Wal van Krimpen aan den IJssel is bereid gevonden om op woensdag 17 mei om 10.30 uur de officiële feestelijke opening te verrichten van de dependance van Ondersteuningscentrum De IJssel. “Vanaf 10.00 uur is de inloop met een bakje koffie ingeschonken door onze gastvrouwen”, geeft Saskia aan. “Voor de dependance in Krimpen zoeken we zeker nog meer gastvrouwen en -heren. Mensen die nog een paar uurtjes in hun agenda vrij hebben en vrijwilligerswerk willen doen dat ‘er toe doet’, zijn meer dan welkom. Je bent zo de drijvende kracht in onze ‘huiskamer’, door de gasten te verwelkomen, koffie en thee te serveren en te luisteren naar de verhalen van gasten. Nieuwelingen volgen overigens eerst een verplichte cursus voor ze aan de slag gaan. Verder is er volop ondersteuning uit de organisatie.”

“Maar ook wij zoeken zeker nog nieuwe vrijwilligers”, vult Hilde van den Berg lachend aan. “Bijvoorbeeld voor het geven van rondleidingen door onze museumruimtes.”

Martijn Kuiler

Redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard en Het Kontakt-Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden