Afbeelding

Vianense hockeyclub eist veel lagere huur plus kunstgrasveld

Algemeen 51 keer gelezen

VIANEN • Hockeyclub MHC Vianen dreigt de gemeente in het uiterste geval met een confrontatie bij de bestuursrechter. Tenzij de gemeente de vereniging tegemoet komt met aanzienlijk minder huur en een extra kunstgrasveld.

Harde woorden vorige week dinsdag van de voorzitter van de club, Peter Beumer. Die vroeg de raad om niet akkoord te gaan met een huurverlaging voor het kunstgrasveld aan de Langeweg. De verlaging gaat MHC Vianen niet ver genoeg en moet volgens Beumer met terugwerkende kracht per 1 januari 2012 worden ingevoerd, en niet pas medio 2013.

De voorzitter somde een hele reeks argumenten op waarom de gemeente het huurbedrag substantieel moet verlagen. De huursom van 16.000 euro ligt drie, soms vier keer hoger dan in omliggende gemeenten. De club moet daarnaast huur betalen voor een grashockeyveld dat al meer dan tien jaar wordt verhuurd aan vv Brederodes. Verder vindt de vereniging dat het huurtarief niet is afgeleid van de kosten die in 1989 zijn gemaakt voor onder meer aanleg en exploitatie van het veld. Ook laat het onderhoud te wensen over. De kosten van het kunstgras zijn in de periode tussen 1989 en 2003 al geheel door MHC Vianen opgehoest. Beumer: “De correctie die het college voorstelt is te laat en te weinig. De huurinkomsten overstijgen de gemeentelijke lasten met meer dan honderd procent – zo is MHC Vianen al bijna tien jaar een inkomstenbron voor de gemeente.”

De hockeyclub speelt momenteel met 470 leden op één veld. De norm van NOC NSF ligt op één veld per 300 leden. MHC Vianen denkt in 2015 al op 650 leden te zitten. Voor dit aantal zijn twee velden nodig. Komt de gemeente niet met oplossingen over de brug, dan is volgens Beumer een ledenstop noodzakelijk. Dan wordt ook verwogen om de huurverlaging en het tweede kunstgrasveld bij de bestuursrechter af te dwingen. “Met tegenzin”, voegde hij daaraan toe.

De situatie bij MHC Vianen is zo nijpend dat de club soms niet anders kan dan juniorenwedstrijden pas zaterdagavond om 19.00 uur in te plannen. Thuiswedstrijden worden niet zelden in IJsselstein of Utrecht gespeeld. In het gemeentelijk Sportbeleid 2009-2014 anticipeerde de gemeente drie jaar geleden al op de mogelijkheid dat de capaciteit aan de Langeweg op korte termijn ontoereikend zou zijn. Sindsdien is het ledental met dertig procent gegroeid.

André van der Vlerk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie