Afbeelding

Van der Kluit niet blij met stap Plasterk

Algemeen 32 keer gelezen

LEKKERKERK • Burgemeester Trix van der Kluit van Nederlek is teleurgesteld in minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Die wil voorlopig geen besluit nemen over de bestuurlijke toekomst van de Krimpenerwaard.

Nederlek wil samen met de gemeenten Bergambacht en Ouderkerk ambtelijk samenwerken in de BON, om zo haar zelfstandigheid te behouden. “Kennelijk is ons plan voor een BON-organisatie niet voldoende”, aldus Van der Kluit in haar nieuwjaarsrede. “Een ambtelijke organisatie die 32.000 inwoners bedient, is niet groot genoeg om de toekomst aan te kunnen. Wij mogen dus aannemen dat alle gemeenten van die omvang zich nu dan weer allemaal moeten voorbereiden op nieuwe herindelingsdiscussies. Ik kan mij niet voorstellen dat de handen hiervoor op elkaar gaan, maar mocht de Tweede Kamer zo’n voornemen willen ondersteunen, dan voorzie ik donkere jaren. Niet alleen voor die gemeenten, maar ook voor hun inwoners.”

Stap voorwaards

Ook collega John de Prieëlle ging in zijn speech in op de herindelingsperikelen. De burgemeester van Ouderkerk noemde de vorming van één ambtenarenkorps voor de drie gemeenten als een ‘duidelijke stap voorwaards’ naar een toekomstige opschaling van het gebied. Het einddoel is voor De Prieëlle helder: de burger nog beter van dienst zijn. “Mede gelet op de taken die van Rijk en provincie naar de gemeenten toekomen, is vergroting van de schaal waarop taken worden uitgevoerd noodzakelijk. Al met al vormt dit een grote uitdaging voor de gemeente.”

De Prieëlle ziet de vorming van één Krimpenerwaardgemeente die bestuurlijk en geografisch het gehele gebied omvat nog altijd als meest logische uitkomst. Dus inclusief de gemeente Krimpen aan den IJssel. Hij liet verder weten dat de besturen van de BON-gemeenten minister Plasterk hebben uitgenodigd om zich in de Krimpenerwaard persoonlijk op de hoogte te stellen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie