Afbeelding

Einde en nieuw begin voor café Schippers

Algemeen 1.288 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Met het verdwijnen van café Schippers in Krimpen aan de Lek gaat een stukje dorpsgeschiedenis verloren.

Nee, een ‘sloopfeest’ is nog niet gepland. “We weten nog niet eens wanneer we eruit moeten”, zegt Wim Schippers nuchter. “Dat horen we nog van het hoogheemraadschap, maar we gaan zeker iets organiseren als het zover is. De fusten bier moeten toch leeg!”

Schippers is eigenaar van het gelijknamige café dat is gevestigd aan de Rijsdijk in Krimpen aan de Lek. Het waterschap gaat de dijk versterken. Dat is nodig om inwoners achter de dijk ook in de toekomst droge voeten te garanderen. Café Schippers moet daarvoor wijken. Toen het besluit twee jaar geleden viel, was de schok groot. Toch besloot de familie Schippers zich niet te verzetten. “Het moet toch gebeuren. Dan kun je je kont wel tegen de krib gooien, maar je kunt ook naar een goede oplossing zoeken. Dat laatste hebben wij gedaan.”

Het resultaat is de bouw van een nieuw pand, net achter de dijk. Met plek voor horeca en catering. “Dat m’n zonen daar straks verder kunnen, maakt het allemaal wat minder pijnlijk.”

Pijn

Toch laat de sloop van het 130 jaar oude café annex drankenhandel niet onberoerd. “Het doet best pijn hoor”, bekent de 72-jarige kroegbaas. “Bijna al onze familieleden zijn er geboren en getogen; er liggen hier dus veel herinneringen.” Hij wijst naar de zwart-wit foto’s achter de bar. Nostalgie aan de muur. Café Schippers kent een roemruchte geschiedenis. Die is zo interessant dat historische vereniging ‘Crempene’ er een boekje over maakt.

Al pratend komen bij Schippers de vele verhalen van vroeger naar boven. Over de kleindierenverenigingen uit het dorp die in de achterzaal hun konijnen, cavia’s en kippen tentoon stelden. En over de politieke partijen die er net voor de verkiezingen hun bijeenkomsten belegden. “Dat plakten ze het café vol posters. Als de volgende dag de andere partij kwam, trokken ze al die posters weer van de muren.” Hij vertelt ook over de Duitsers die het café in de Tweede Wereldoorlog confisqueerden. “NSB-burgemeester Slings ging er wonen, op de bovenverdieping. Die hebben ze op 12 april ‘45 doodgeschoten. kreeg een kogel door zijn kop. Daarna lag ‘ie hier in het café opgebaard.”

Balletje leggen

Fred Alblas hoort alle historische verhalen met genoegen aan. Net als vele andere jongens uit het dorp dronk Alblas zijn eerste biertjes bij Schippers. “De kroeg was vroeger toch dé ontmoetingsplek voor de jeugd. Na het voetballen kwam je hier om wat te drinken en na te praten.” Hij komt er nog steeds wekelijks, om een balletje te leggen met de jongens van de Krimpense Biljart Club (KBC).

Elke maandag- en woensdagavond spelen de zestien leden van KBC hun wedstrijden in de kroeg. Op zaterdag 21 december draait voor de laatste keer het kerstrad in het café, het evenement dat KBC jaarlijks organiseert om de clubkas te spekken. Na 65 jaar komt ook aan die traditie een eind. “Gelukkig kunnen we als vereniging terecht in het nieuwe café.” Alblas vindt het fijn dat Schippers behouden blijft, want steeds meer café’s verdwijnen uit de Krimpenerwaard. “Vroeger ging iedereen na zijn werk nog en biertje drinken. Dat is niet meer. Je ziet enkel wat ouderen een borreltje nemen.”

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden