Afbeelding

Nieuw: edelmetaal als keuzevak op het Schoonhovens College

Algemeen 784 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Goudsmeden behoort in het volgende schooljaar tot de keuzevakken van de vierdeklassers op het Schoonhovens College (locatie Vlisterweg). De Vakschool in Schoonhoven is bereid een groep van minimaal tien en maximaal twintig leerlingen vier uur per week de kneepjes van het vak te leren.

Monica Leuring, opleidingsmanager op de Vakschool, hield onlangs een enthousiast betoog over edelmetaal in de aula van het vmbo aan de Vlisterweg. “De Vakschool is uniek in Nederland. Voor jongeren die graag techniek en creativiteit willen combineren biedt de opleiding volop mogelijkheden. Uiteindelijk kun je met een mbo3- of mbo4-diploma met edelmetaal aan de slag als goudsmid of als goudsmid én ondernemer. Wij willen hen daar graag bij helpen.”

Basisvaardigheden
Bij dit keuzevak draait het om het leren van basisvaardigheden. Volgens Monica Leuring krijgen belangstellenden er vanzelf plezier in: “Een sieraad maken geeft veel voldoening. Ik ben al jong met het virus besmet. Mijn vader was klokkenmaker, maar ik vond goud- en zilversmeden veel interessanter. Ik was destijds leerling op de Vakschool, had daarna een juwelierszaak in Alphen en ben nu manager cursus & training. Mijn werkbank is nog steeds mijn favoriete plek in huis om geconcentreerd een sieraad te maken.”

Aan de hand van een filmpje, dat eerder in het televisieprogramma ‘Klokhuis’ verscheen, werd getoond hoe het proces van goudsmeden eruit ziet op de Vakschool en welke handelingen aan bod komen voordat een sieraad helemaal gereed is. Enige voorzichtigheid is daarbij geboden. Voor het smelten van goud worden gasbranders gebruikt, die een temperatuur van ruim 1.000 graden kunnen produceren. Mbo-leerlingen mogen in het afrondende jaar dure edelstenen als diamant, smaragd, robijn of saffier op een sieraad monteren.

Monica Leuring: “Vmbo-leerlingen op het Schoonhovens College zijn vanaf komend schooljaar welkom om edelmetaal als keuzevak te nemen en hiermee vast een kijkje in de keuken te krijgen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden