• CvdK Jaap Smit met het college van B&W.
• CvdK Jaap Smit met het college van B&W. Foto: John Wijntjes

CvdK Jaap Smit: ‘Krimpenerwaard klaar voor aanpak uitdagingen’

Algemeen 980 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Commissaris van de Koning Jaap Smit heeft donderdag een werkbezoek gebracht aan de gemeente Krimpenerwaard. Onder andere thema’s als wonen, de krimp in het aantal inwoners en de leefbaarheid in de gemeente kwamen aan de orde.

Smit: “Krimpenerwaard staat voor flink wat uitdagingen als het gaat om de toenemende zorgvraag, vertrekkende jongeren, voldoende passende woningen, de bereikbaarheid, duurzaamheid en ruimte voor natuur, agrariërs en ondernemers. Een sterk gemeentebestuur en krachtig maatschappelijk middenveld geven mij het vertrouwen dat men gesteld staat voor de opgaven van de toekomst.” 

Gesprekken
Na ontvangst door burgemeester Bouvy-Koene in het Huis van de Kikker in Krimpen aan de Lek, vonden gesprekken plaats met het college van B&W, een aantal vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en de fractievoorzitters van de gemeenteraad.

Van de collegeleden wilde de CvdK graag meer weten over het functioneren van de gemeente nu en in de toekomst. Hierbij was er speciale aandacht voor de positie van de gemeente in de regio Midden-Holland en de relatie met de samenleving. Ook kwamen het financieel beleid en de ontwikkelingen in het buitengebied ter sprake.

Burgemeester Pauline Bouvy: “Het is een genoegen om met de Commissaris van de Koning van gedachten te wisselen over de bestuurlijke uitdagingen in onze gemeente. Als Rijksheer kan hij onze zorgen overbrengen naar de diverse ministeries. We hebben het met hem gehad over wonen, ontwikkelingen in en van het landelijk gebied en het lokaal openbaar bestuur.”

Opvang Oekraïners
Tijdens het gesprek met vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld wilde Smit een representatieve indruk krijgen van de lokale gemeenschap en de maatschappelijke betrokkenheid. Hij sprak met vrijwilligers vanuit de verschillende kerken over onder andere het opvangen van Oekraïners.

Met de directeur en een leerling van het Schoonhovens College werd gesproken over het Leerwerkbedrijf Krimpenerwaard en met drie vertegenwoordigers van Dorpscoöperatie Ammerstol over het initiatief om de buurtsuper voor het dorp te behouden met behulp van vrijwilligers uit het dorp.

Leefbaarheid
De leefbaarheid in de Krimpenerwaard kwam uitgebreid aan de orde in het gesprek met de fractievoorzitters van de gemeenteraad. Hierbij ging het over de afname van het inwoneraantal door wegtrekkende jongeren, afnemende voorzieningen, bouwen en wonen en de ‘agrarische problematiek’.

Commissaris van de Koning Jaap Smit bezoekt regelmatig alle vijftig Zuid-Hollandse gemeenten om zich op de hoogte te stellen van wat er speelt. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie