• 'Wandelschrijfster' Anne-Marie Kruiper.
• 'Wandelschrijfster' Anne-Marie Kruiper. Privéfoto

Anne-Marie Kruiper schrijft boek over bijzondere ontmoetingen op het Pieterpad

Algemeen 2.649 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Anne-Marie Kruiper bundelde haar wandelervaring op het Pieterpad en bijzondere ontmoetingen onderweg in het boek ‘Gewoonweg Schitterend’.

De Schoonhovense wilde eigenlijk vanuit het Spaanse Salamanca naar pelgrimsstad Santiago de Compostella  lopen, maar corona stak daar een stokje voor. “Waarom doe je het Pieterpad niet?”, opperde haar moeder in maart 2021. “Dan ben je zo weer terug als corona opnieuw de kop opsteekt.” Het bleek een prima idee.

“Ik heb er zo van genoten”, blikt Anne-Marie terug. “Van het wandelen vanuit noord-Groningen met zijn uitgestrekte weilanden tot aan heuvelachtig Limburg. Wat is Nederland toch mooi en gevarieerd. De vele ontmoetingen onderweg maakten het plaatje compleet.”

Santiago de Compostela
Anne-Marie Kruiper schreef eerder al een boek over haar wandeltocht naar Santiago de Compostella. Toen liep ze de pelgrimsroute vanuit Frankrijk. “Daar is inmiddels de achtste druk van verschenen. Ik was niet aan het Pieterpad begonnen met het voornemen dat het een boek moest opleveren, maar had voor de zekerheid wel een schriftje meegenomen. Al na de eerste ontmoetingen wist ik: het boek gaat er komen. Ik heb gedurende de tocht twee schriften volgepend.”

Herberg
De meest bijzondere ontmoeting onderweg? “Het is lastig kiezen”, zegt Anne-Marie, “maar die met een grote familie in een -donkere- herberg in het Brabantse Vierlingsbeek was toch wel heel speciaal. Het was weekend en ik was wat somber. Ik dacht: ‘wat doe ik hier eigenlijk, ik ga lekker terug naar Schoonhoven’. Alsof ze mijn gedachten konden lezen mocht ik aanschuiven bij die familie, die het reuze gezellig had. Gezellig bleef het en de groep kwam me de volgende ochtend ook nog eens uitzwaaien voor de volgende etappe.”

Het tekent de laagdrempeligheid, die bij het wandelen hoort, vindt Anne-Marie: “Er ontstaan gewoon makkelijk gesprekken. Zeker als je, zoals ik, alleen loopt. Wat ook meespeelde was dat corona op zijn retour was. Restricties waren er bijna niet meer en mensen stonden te popelen om anderen te ontmoeten.”

Vertrouwen
Bijzonder is dat Anne-Marie aan iedereen die in het boek voorkomt persoonlijk een exemplaar gaat overhandigen. “Die mensen hebben me toch in vertrouwen genomen. Overigens had ik vooraf ook toestemming gevraagd om de gesprekken in het boek te mogen opnemen. Iedereen was daar akkoord mee.”

Anne-Marie verwerkt ook haar eigen gedachten en herinneringen in het boek. Het levert soms zeer persoonlijke passages op. “Over mijn vader bijvoorbeeld, die helaas veel te jong overleden is”, licht ze toe. “Ook dat doet wandelen met je. Naast dat je enorm aan het genieten bent van wat je ziet en oog hebt voor detail ben je veel aan het denken en mijmeren. Daar heb je dan ook tijd genoeg voor.”

Eigen beheer
‘Gewoonweg Schitterend’ is in eigen beheer uitgegeven en kost 19,95 euro. Door de samenwerking met de ‘Vrije Uitgevers’ is het boek overal verkrijgbaar. Zo ook bij de Bruna in haar woonplaats. waar ze vrijdag 3 maart, vanaf 15.00 uur, aanwezig is om het te signeren.

De ‘wandelschrijfster’ hoopt als volgende uitdaging alsnog de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella -vanuit Salamanca dus- op te pakken. “Opnieuw ga ik er dan blanco in. Prima als het een boek oplevert, maar is dat niet het geval, dan is het ook okay. Het wandelen zelf, en mensen ontmoeten, staat voorop.”

In Het Kontakt van deze week staat een lezersactie: Anne-Marie verloot speciaal voor lezers van Het Kontakt enkele exemplaren van haar nieuwe boek.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app