Afbeelding
Foto: stockfoto

Baggeren Gekanaliseerde Hollandsche IJssel hervat

Algemeen 947 keer gelezen

HAASTRECHT • De baggerwerkzaamheden aan de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel zijn maandag weer van start gegaan. In deze laatste fase van dit project wordt een gedeelte in Oudewater gebaggerd en het traject van Hekendorp tot aan Haastrecht. De verwachting is dat de baggerwerkzaamheden voor de start van het vaarseizoen -1 april- afgerond worden. 

Tijdens de werkzaamheden wordt de baggerspecie uit de watergang geschept door een kraan op een ponton, legt een woordvoerder namens het hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden uit: “Daarna wordt het in kleine beunbakken naar de overslaglocatie gevaren. Vanuit daaruit wordt de baggerspecie overgeschept in vrachtwagens, die naar de stortlocatie gaan. Een andere mogelijkheid is dat de baggerspecie wordt overgezet in een schip, dat naar de stortlocatie vaart. Dit is afhankelijk van de baggerspecie en daarmee de bestemming.”

Belangrijke vaarroute
De Gekanaliseerde Hollandsche IJssel is een belangrijke regionale vaarroute. Op de bodem van iedere watergang ontstaat bagger. Deze bagger of slib wordt gevormd door bodemmateriaal, bladeren en andere plantenresten. De laag bagger groeit jaarlijks met enkele centimeters, waardoor de rivier steeds ondieper wordt.

Het waterschap haalt daarom eens in de zoveel tijd dit opgehoopte slib weg: “Door te baggeren blijft de vaarweg voldoende breed en diep. Daarnaast heeft het een gunstige invloed op de waterkwaliteit.” 

Meer informatie over de baggerwerkzaamheden op de website van het waterschap.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden