Afbeelding
Foto: wijntjesfotografie.nl

Geen nieuwjaarsduik in Lekkerkerk, wel in Haastrecht, Ammerstol en Schoonhoven

Algemeen 2.404 keer gelezen

LEKKERKERK • De traditionele nieuwjaarsduik in de Lek bij het Lekkerkerkse buurtschap Opperduit krijgt geen 2023-editie. “Helaas”, laat voorzitter Jan Nobel van de organiserende buurtvereniging De Gulden Vrijheid weten. De duik op de eerste dag van het nieuwe jaar is geschrapt mede vanwege het uitblijven van nieuwe vrijwilligers. “Of er ooit nog een duik komt, is onzeker.” 

Buurtvereniging De Gulden Vrijheid heeft de nieuwjaarsduik op 1 januari, de laatste editie was in 2020 vanwege corona, verschillende malen georganiseerd. “Met plezier”, geeft voorzitter Jan Nobel aan. 

De buurtvereniging nam een aantal jaar terug het stokje over van vaste organisator Joost Eerland, die in 2003 met een stel Opperduitse vrienden voor de eerste keer een duik in de Lek nam om het nieuwe jaar fris in te luiden. Dat was nog vanaf het strandje bij de jachthaven. Later werd de duik vanwege de dijkverzwaring verplaatst naar het strandje van het voormalige Boskalis-terrein. “Joost gaf na vele jaren aan te willen stoppen met de organisatie, waarna wij er zijn ingestapt”, vertelt Nobel. “Het evenement groeide in al die tijd uit tot een Krimpenerwaard-breed bekend gebeuren, met vele tientallen deelnemers en mogelijk gemaakt door een tal van vrijwilligers en sponsors. Er kwam dan ook steeds meer bij kijken. Er is een reeks aan regeltjes bijgekomen, waar je aan moet voldoen.”

‘Best veel tijd aan kwijt’
Nobel stipt daarbij ook de vaste, trouwe groep vrijwilligers aan. “Een kern van rond de tien oudgedienden die er altijd weer waren om het op poten te zetten. Leuk, maar al met al ben je er best wel wat tijd aan kwijt. Op Oudejaarsdag het terrein en strandje gereed maken, met de vrachtwagen het aanvoeren en opbouwen van de units voor de deelnemers, nieuwjaarsdag de duik zelf en daarna de boel weer opruimen. De eigenlijke organisatie begint al in oktober met het aanvragen van de vergunning en vervolgens het regelen van EHBO’ers, verkeersregelaars en dergelijke. Er komt best een hoop bij kijken en het thuisfront vindt het ook wel eens leuk als je thuis bent rond Oud & Nieuw. Verschillende vrijwilligers hadden hetzelfde en gaven aan het wel mooi te vinden na zoveel jaar. Ze wilden graag het stokje overdragen. Voor het clubje dat dan overblijft is het niet meer te doen.”

Om nieuwe vrijwilligers voor de nieuwjaarsduik te werven besloot het bestuur van de buurtvereniging een oproep te doen onder de circa 200 leden. “We hadden de hoop dat er leden of anderen waren die het van ons wilden overnemen. Er kwam echter weinig of geen reactie. Dat heeft ons als organisatie en bestuur wel verbaasd. We hebben met elkaar gesproken en dan ook besloten om het niet door te laten gaan. Jammer, want het is toch iets speciaals voor Opperduit, met jaarlijks vele tientallen deelnemers en een hoop toeschouwers bij het strandje aan de Lek. Compleet met originele Unox-mutsen voor de deelnemers, dampende erwtensoep en warme punch om de kou te trotseren en gezellige muziek van de Lekkerkapel. We hadden nieuwe vrijwilligers in het begin best bij willen staan bij het organiseren van de duik. Het had ook wat kleinschaliger van opzet kunnen worden, om het behapbaar te houden voor iedereen.”

Draaiboek
Of het nu ook echt definitief gedaan is met de Lekkerkerkse nieuwjaarsduik, durft Nobel niet te zeggen. Hij houdt hoop dat nieuwe enthousiastelingen er toch in willen stappen voor een doorstart. “Het draaiboek ligt klaar. Het moet wel een Opperduits gebeuren blijven, dus we houden het graag binnen de buurtvereniging.”

Wie toch fris het nieuwe jaar in wil duiken, kan in de Krimpenerwaard op drie plekken terecht: Haastrecht, Ammerstol en Schoonhoven.

‘Neppers’
Op Nieuwjaarsdag om 10.23 uur organiseert een groep enthousiastelingen uit de Haastrechtse wijk Bos &  Water de reeds traditionele Nieuwjaarsduik in de polderrivier de Vlist. Bij de grote parkeerplaats van zwembad De Loete in kan vanaf de oever en de steiger gedoken en gesprongen worden. “Het is diep genoeg om te duiken, dus iedereen kan hup meteen kopje onder. Dat waden is voor neppers in de Noordzee” aldus mede-organisator Jacob van Schaik. “Vorig jaar telde ik meer dan 40 medestanders om te water te gaan; jong en iets minder jong, de opkomst was echt leuk.” Om het jaartal meteen goed in het geheugen te griffen is gekozen voor ‘23’.

In Schoonhoven is er om 12.00 uur weer een nieuwjaarsduik bij de Stadscamping aan de Lekdijk-Oost. Een uur later is er een duik in Ammerstol, om 13.00 uur bij de steiger van het voetveer.

Martijn Kuiler

Redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard en Het Kontakt-Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden