• Jannie Timmerman op haar vertrouwde plek achter het stuur van de buurtbus.
• Jannie Timmerman op haar vertrouwde plek achter het stuur van de buurtbus. Foto: Martijn Kuiler

Jannie Timmerman rijdt al 45 jaar op de buurtbus

Algemeen 1.876 keer gelezen

LEKKERKERK • De polderwegen van de Krimpenerwaard kennen geen geheimen meer voor Jannie Timmerman. Ze rijdt inmiddels al 45 jaar op de buurtbus.

De chauffeurs-carrière van Jannie Timmerman is even oud als het bestaan van de buurtbus zelf. “Daarmee ben ik ook gelijk de langstrijdende buurtbus-chauffeur van ons land, want onze lijn was in 1977 de eerste die in dienst kwam”, vertelt de Lekkerkerkse. “Ter vervanging van de grotere bussen die de buurten in het buitengebied niet meer aandeden.”

Tot op de dag van vandaag beleeft ze er plezier aan om mensen - “vaak vaste klantjes” - van a naar b te brengen op het poldertraject Lekkerkerk-Berkenwoude-Stolwijk en vice versa. Nog altijd op haar vaste woensdagmiddag.

Stuurmanskunst
“De gezelligheid en het gemoedelijke. Het persoonlijke contact. Het zijn voor mij de drijfveren die dit vrijwilligerswerk zo mooi maken. Je hebt altijd wel een praatje. En natuurlijk het rijden door de mooie polder over al die smalle wegen. Al vraagt dat soms wel wat stuurmanskunst. Als je in de Achterbroek een grote vrachtwagen tegenkomt, kun je weer een stuk achteruit naar een breder stuk om elkaar er langs te laten.”

Jannie is een chauffeuse van de oude stempel: “Er zit wel zo’n schermpje in voor achteruitrijden, maar ik doe het nog gewoon op de spiegels. Gelukkig heb ik nog nooit schade gereden in al die tijd. Al was het pas bijna raak. Zo’n pakketbezorger stond in ‘t Beijersche midden op de weg stil. Wachten dus, maar plots kwam hij vol gas achteruit. Zag ‘m zo naar binnenkomen. Ben gelijk op de claxon gaan hangen, gelukkig liep het goed af. Toen zat ik wel even spierwit achter het stuur, pfoe. Al ken je elk hobbeltje en putje in de weg, dan blijft het nog opletten.”

Reiswieg
De geboren Stolwijkse werkte in de jaren zeventig van de vorige eeuw bij een kruidenierswinkel in Berkenwoude, toen ze een oproep zag voor chauffeurs voor de nieuwe buurtbus. “Dat leek me wel wat, zeker omdat we vanuit de winkel ook al aan huis bezorgden. Ik heb me aangemeld en werd aangenomen als vrijwilliger. Al onze drie kinderen gingen overigens toen ze nog klein waren gewoon in de reiswieg mee in de bus op mijn dienst. Eenmaal wat ouder stapten ze in Lekkerkerk vanuit school in en zette ik ze bij mijn moeder af op Berkenwoude. Na mijn dienst haalde ik ze dan weer op.”

Over de toekomst van de buurtbus is Jannie reëel: “Kijk, het aantal reizigers neem alleen maar af, zeker na corona. Een periode waarin we lang helemaal stil hebben gestaan. We komen nog aan onze gestelde reizigersaantallen, maar hoe lang het rendabel blijft durf ik niet te zeggen. Er zijn al ritten geschrapt. Je rijdt weinig echt leeg, maar toch... Had je vroeger veel kinderen die vanuit ‘t Beijersche of Berkenwoude naar school gingen in Stolwijk, nu zijn dat er nog maar een paar. Ik heb hele generaties voorbij zien komen. Soms kleinkinderen van mensen die ik zelf op jongere leeftijd al in de bus had. Altijd leuk als er één jarig was en ze uit school meegingen naar huis voor een feestje. Dan zat het vol en werd er natuurlijk gezongen voor de jarige. Het zijn nu vaak oudere mensen die naar Stolwijk gaan voor het doen van boodschappen of om van daar verder te gaan naar bijvoorbeeld Gouda. Zo is er een ouder stel dat vast op woensdag instapt. Die zet ik af bij de supermarkt en pik ze weer op als ik terugkom. Dan toeter ik en stap even uit om ze te helpen met dragen. Service, dat hoort er gewoon bij.”

Martijn Kuiler

Redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard en Het Kontakt-Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden