• Voormalige topattractie De Pelikaan.
• Voormalige topattractie De Pelikaan. Foto: aangeleverd

Crowdfunding voor opknapbeurt voormalige topattractie ‘De Pelikaan’

Algemeen 1.134 keer gelezen

HAASTRECHT • In Haastrecht is een crowdfundingactie gestart om de opknapbeurt van de ‘Pelikaan’ mogelijk te maken. Dit watervliegtuigje was ooit de hoofdattractie van de voormalige speeltuin De Kleine Betuwe en werd recent weggetakeld om te worden gerenoveerd.

Het iconische speeltuinattribuut, dat in slechte staat is, staat nu opgesteld bij de oude brandweerkazerne in Haastrecht. “Inmiddels is door deskundigen vastgesteld wat er precies moet gebeuren om het watervliegtuigje in oude luister te herstellen”, vertelt Rob van Zuijlen, één van de initiatiefnemers van het project. “En dat is nogal wat. Het stalen frame zelf is nog wel in orde, maar het plaatwerk en de vleugels moeten geheel worden vernieuwd.”

Crowdfunding
De restauratie, die deels wordt verricht door vrijwilligers, is begroot op 6.000 euro. Voor de plaatsing dient nog eens 1.500 euro te worden uitgetrokken. Van Zuijlen: “Als startkapitaal hebben we 2.000 euro in kas vanuit Haastrecht Klassiek, dat vroeger oldtimertochten organiseerde. De rest proberen we via de crowdfundingactie bij elkaar te krijgen.”

De initiatiefnemers stellen leuke presentjes beschikbaar voor de hopelijk gulle donateurs. Van een persoonlijke Pelikaan-kerstkaart tot en met piloot zijn in de gerestaureerde Pelikaan, met een foto als canvas als bewijs. “De eerste donaties zijn binnen”, vertelt een enthousiaste Rob van Zuijlen. “We hopen uiteraard dat er nog vele zullen volgen, zodat we ons doel kunnen bereiken en we daadwerkelijk het startschot voor de opknapbeurt kunnen geven.”

Nostalgisch
Daar heeft hij op zich ‘alle vertrouwen’ in. “De actie leeft enorm en zeker niet alleen in Haastrecht. Mensen uit de wijde regio bezochten vroeger speeltuin De Kleine Betuwe en scheerden in De Pelikaan aan een kabel naar beneden over het water. Mensen krijgen nostalgische gevoelens als ze daaraan terugdenken.”

Het watervliegtuigje werd geschonken door de speeltuineigenaar en staat sinds oktober naast de oude brandweerkazerne. Volgens Van Zuijlen wordt het binnenkort in een loods geplaatst, zodat er onder wat aangenamere omstandigheden aan kan worden geklust.

Spektakel
Als alles volgens plan verloopt, en ook de vereiste vergunningen binnen zijn, vindt de Pelikaan vervolgens komend voorjaar dan wel zomer een nieuwe standplaats in de vijver bij CC Concordia.

“Dan kan Haastrecht en omgeving er opnieuw van genieten. Van de plaatsing zelf gaan we een spektakel maken”, verzekert Van Zuijlen.

Meer informatie over de crowdfundingactie: www.samenvoordebuurt.nl (Red De Pelikaan)

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• Voormalige topattractie De Pelikaan.
• Het vervoeren van De Pelikaan vanuit de voormalige speeltuin naar de oude brandweerkazerne.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie