• Rob en Jaap Thalen.
• Rob en Jaap Thalen. Foto: Chris Roxs

Expositie ‘Brut!’ in Zilvermuseum: ‘Beleef de kracht van puur zilver’

Algemeen 526 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Vader Rob en zoon Jaap Thalen brengen met ‘Brut!’ een expositie naar het Zilvermuseum in Schoonhoven die de zintuigen prikkelt.
Met het getoonde zilverwerk - oud, nieuw en experimenteel - willen ze de bezoeker verrassen en inspireren.

‘Het is zilver om te beleven, waar je van wilt proeven, de klank horen en naar kan blijven kijken’, geeft het museum aan in een toelichting. ‘ Gemaakt van het puurste zilver, vragen de objecten om aangeraakt te worden. Toch zijn er heel wat hamerslagen nodig om dit relatief zachte edelmetaal de vorm aan te laten nemen van bestek, borden, kandelaars of kunstobjecten’.

Rob en Jaap Thalen werken nu ruim twintig jaar in puur zilver. Voor zijn carrière in zilver begon was Rob een doorgewinterde bronsgieter. Jaap heeft een achtergrond in de architectuur. De van oorsprong Nederlandse zilversmeden zoeken in hun atelier in België de technische grenzen op van het materiaal. De fonkelende Frozen Morning Light van anderhalve meter hoog is daar een goed voorbeeld van. Soms maken ze uitstapjes naar andere materialen of ontwikkelen een concept verder door. Zoals de M-light van corten staal en aluminium die zij presenteerden op een kunstbeurs in Milaan en begon als de Manderin Ball.

Rob en Jaap zijn sterk in het uitdenken en het tot leven brengen van creatieve concepten. Rob vertelt enthousiast over de zilvertafel die hij heeft ontworpen. “Het schilderij ‘Dejeuner sur l’herbe’ van Manet inspireerde mij om een tafel te ontwerpen die je mee kan nemen met een compleet servies van zilver. De tafel is een plek waar je met elkaar momenten beleeft en die net als het schilderij van Manet weer anderen inspireert. Zo raakte een chef-kok in Amerika in de ban van de tafel en bedacht gerechten die passen bij het zilver qua smaak en textuur.” Jaap herinnert zich de opdracht voor een vaas van goud nog goed. “Het is heel bijzonder om ook eens met goud te werken op wat groter formaat. Je merkt dan dat goud nog elastischer is.” De twee hopen met deze expositie de bezoeker mee laten genieten van de passie waarmee ze werken. “Laat je inspireren en beleef de kracht van puur zilver.”

De expositie Brut! Van Thalen en Thalen is te zien van 13 oktober tot 5 juni. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie