Afbeelding
Foto: Google Streetview

Pro Krimpenerwaard: ‘Duidelijkheid over mogelijke vluchtelingenopvang De Stoep’

Algemeen 4.240 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Pro Krimpenerwaard wil van het college van burgemeester en wethouders weten of het deze zomer gesloten bowling- en sportcentrum De Stoep in Bergambacht nu wel of niet in beeld is als mogelijke opvanglocatie voor vluchtelingen.

De lokale partij zegt berichten te ontvangen van inwoners die weten dat het complex dienst gaat doen als asielzoekerscentrum. “Het gebouw zou door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) worden aangekocht”, aldus fractievoorzitter Ad Struijs.

Struijs geeft daarbij ook gelijk aan dat het college al meerdere malen heeft ontkend dat zij met deze locatie bezig is voor de opvang van vluchtelingen. Een gemeentewoordvoerder laat desgevraagd ook aan deze krant weten dat er geen sprake is van huisvesting van vluchtelingen in De Stoep.

Struijs: “Maar er schijnt, volgens de ontvangen berichten, een bezoek te zijn geweest aan deze locatie door diverse organen - COA, minister en gemeente - om een beeld te krijgen van het complex. Eind deze week zouden de biedingen ten einde lopen met betrekking tot De Stoep. Het hoogste bod wint. Gezien de onrust die blijkbaar ontstaan is, vragen wij het college om spoedig duidelijkheid te verschaffen.”

“De burgemeester is niet op stap geweest met het COA”, reageert de gemeentewoordvoerder. 

Volgens Struijs zou de gemeente op zeer korte termijn ongeveer honderd zogenoemde crisis-vluchtelingen moeten opvangen. Hij haalt daarbij een overleg aan dat de fractievoorzitters in de raad eind augustus hadden met de burgemeester. 

Struijs: “Op dat moment waren er, volgens de burgemeester geen geschikte locaties in de gemeente. Zij verwacht dat de minister snel zal overgaan tot het aanwijzen van een locatie voor die opvang. Daarom wil de burgemeester de regie in handen houden. Dan kan door het zoeken van een geschikte locatie in de gemeente. De opvang zou nodig zijn tot 1 januari. Wij hebben daarbij aangegeven dat de gemeente ook een taak heeft in de opvang van deze vluchtelingen, maar dat door volledige openheid gewerkt kan worden aan draagvlak bij inwoners. We willen nu van het college weten of inwoners na dit overleg verder zijn geïnformeerd over de opvang van vluchtelingen en zo ja, op welke wijze.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie