• Christa Schilt-den Hartog.
• Christa Schilt-den Hartog. Foto: Dirk Molenaar

Rijcoach Christa: ‘Het gaat mij om de mens’

Algemeen 868 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Christa Schilt-den Hartog helpt als rijcoach mensen die wel een rijbewijs hebben, maar niet (altijd) meer achter het stuur durven te stappen. 

Autorijschool Den Hartog is al tientallen jaren een begrip in de regio. “Mijn vader heeft de rijschool ooit overgenomen van Cees de Bruijn, de oud-eigenaar van Automobielbedrijf De Bruijn”, legt Christa (55) uit. 

Haar vader overleed in 1992, een jaar later begon ze een eigen rijschool onder dezelfde naam. “Reclame maken hoefde niet, in een mum van tijd had ik genoeg leerlingen.” 

Het stukje menselijkheid tijdens de lessen heeft ze altijd belangrijk gevonden. Twee jaar geleden besloot Christa te stoppen. Met name de regelgeving vanuit het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) stoorde haar. Het leerlingenbestand werd overgedragen aan verkeersschool Gronloh in Lopik. De tijd die vrijkwam benutte ze om zichzelf te bekwamen in training en coaching. Helaas kreeg ze corona en duurde het elf maanden voordat ze helemaal hersteld was. “Trappenlopen was voor mij als de ‘Mount Everest’ beklimmen, maar gelukkig ben ik er weer.” Dit gaf haar wel de tijd om na te denken over het ‘hoe nu verder?’

Vorig jaar werd Christa gevraagd een opfriscursus te geven aan de chauffeurs van de Belbus. “Toen kwam een aantal keren het verzoek om mensen te helpen met rijangst. Het begeleiden geeft mij veel voldoening en daarbij heb ik niet meer met het CBR te maken. Autorijden is leuk, het moet je geen angst brengen”, aldus de rijcoach. “Voor mijn cliënten is het volledig anoniem: de bekende ‘L’ van lesauto staat niet op de wagen waarin we oefenen. Op deze manier is de schaamtedrempel sneller overwonnen.” Volgens Christa komt rijangst relatief vaker bij vrouwen voor. “Het is niet alleen angst, maar ook de behoefte voor opfrissen van de rijvaardigheid.”

Petra (65) uit Schoonhoven heeft al ruim veertig jaar haar rijbewijs, maar merkte steeds meer beklemming om te rijden. “Ik voelde me steeds onzekerder worden,” licht ze haar verhaal toe. “Christa helpt me dit weer te durven. Vooral de eerste les vond ik spannend.” In haar omgeving kent zij meerdere mensen met soortgelijke rijangsten. Het inzetten van een coach voorziet blijkbaar in een behoefte. “Daarbij gaat het mij om de mens”, benadrukt Christa. “Deze laagdrempelige vorm van coaching ga ik de komende tijd verder uitrollen.” Rijcoaching Den Hartog lijkt haar wel een toepasselijke naam. “Zo houd ik de familienaam in ere in het leswereldje”, lacht ze.

Christa Schilt-den Hartog is bereikbaar via telefoonnummer 06-23499272.

Dirk Molenaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie