• Stichting Promotie Krimpenerwaard op de Markt in Gouda.
• Stichting Promotie Krimpenerwaard op de Markt in Gouda. Foto: aangeleverd

Campagne moet Gouwenaars naar Krimpenerwaard lokken

Algemeen 1.512 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • In de Krimpenerwaard is veel te zien, doen en proeven. Dat is de boodschap van een campagne om meer inwoners van Gouda naar de streek te trekken. “We zijn toch onlosmakelijk met elkaar verbonden”, stelt Teus Hoogerwaard van Stichting Promotie Krimpenerwaard. “De Krimpenerwaard is immers de bakermat van de Goudse kaas.”

Promotie Krimpenerwaard is nu al iedere donderdag met haar Mobiel Informatiepunt present op de toeristische kaasmarkt in Gouda. Vanuit deze stand wordt de Krimpenerwaard gepromoot bij toeristen, maar ook bij Gouwenaars.

Reeuwijkse plassen
“Van vakantiegangers horen we dat ze in de Krimpenerwaard een fietstocht gemaakt hebben en verrast waren door de fraaie routes en het mooie landschap”, geeft Teus Hoogerwaard aan. “Gouwenaars daarentegen zeggen vaak dat ze naar de Reeuwijkse Plassen gaan. Natuurlijk trekken er ook de Krimpenerwaard in, maar dat er in Haastrecht bijvoorbeeld al twee musea zijn, daar zijn ze dan weer niet van op de hoogte.”

Hij heeft wel een verklaring voor het ‘wegblijven’ van stadsbewoners. “Gouwenaars verplaatsen zich voornamelijk via de A12 en A20, hierdoor leven ze letterlijk met hun rug naar de Krimpenerwaard toe. Een natuurlijke barrière is ook de IJssel. Daarnaast weten veel van hen wel dat er een polder ligt aan de andere kant van de rivier, maar dat het daar Krimpenerwaard heet, is lang niet bij iedereen bekend.”

Om Gouwenaars dan toch warm te maken voor een tripje naar de ‘buren’, is er vanaf komende week de campagne ‘Kom over de brug’ van Promotie Krimpenerwaard en Zilverstadmarketing. In verschillende uitingen - online, met reclameborden en in de krant - wordt de streek onder de aandacht gebracht bij inwoners van de kaasstad.

Kaasmarkt
Hoogerwaard: “Wethouder Erik Wassink van Krimpenerwaard verricht komende donderdag de officiële aftrap tijdens de kaasmarkt in het centrum van Gouda. De verbinding tussen stad en platteland is hier duidelijk aanwezig: de kaas die al eeuwen in de Krimpenerwaard gemaakt wordt, vindt zijn weg naar de handelsstad Gouda. Op deze dag staan we hier van 10.00 tot 13.00 uur. In onze mobiele stand vind je tal van folders met routes en leuke adresjes. We gaan die heerlijke kaas natuurlijk ook laten proeven en bezoekers kunnen een selfie maken bij een Krimpenerwaardse ‘mega-kaas’. Op zaterdag 10 september van 10.00 tot 16.00 uur zijn we ook bij de Gouda Cheese Experience, waar je een interactieve reis maakt door de wereld van de Goudse Kaas. Wat is er mooier dan dit te combineren met een bezoek aan een van de kaasboerderijen in de Krimpenerwaard. Dit kan bijvoorbeeld met de Koe-Kaas-fietsroute.”

Wandelen en fietsen in de Krimpenerwaard heeft de focus in de campagne, met daaraan gekoppeld activiteiten als musea, streekproducten en uiteraard Zilverstad Schoonhoven.

Rust en ruimte
“Door toename van elektrisch fietsen zijn de afstanden die men aflegt groter geworden en kan men nu met gemak door de Krimpenerwaard heen fietsen”, zegt Hoogerwaard. “Men vindt hier rust en ruimte op slechts een steenworp van de drukke stad, maar ook persoonlijke aandacht van de ondernemers in horeca en detailhandel. Pareltjes als het Zilvermuseum en museum Paulina Bisdom van Vliet zijn voor velen nog onbekend. Tot slot zijn er de streekproducten en hun makers: kaas, jams, honing, aardbeien, zuivel en nog veel meer. Kortom: kom kijken, kom proeven, kom doen.”

Martijn Kuiler

Redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard en Het Kontakt-Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden