• Sliksloothaven.
• Sliksloothaven. Foto: Google Streetview

Opnieuw asielboot in Krimpense Sliksloothaven

Algemeen 2.127 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Krimpen aan den IJssel heeft van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond het verzoek gekregen om opnieuw een asielboot met vluchtelingen aan boord te mogen afmeren in de Sliksloothaven. Het college staat hier positief tegenover, schrijft ze in een brief aan de raad. Het is de bedoeling dat het schip op 5 september arriveert in de haven.

Op dit moment ligt het schip de ‘Alemannia’ in de haven van Middelharnis. Het moet daar vertrekken op 1 september. Het huisvest zo’n 150 vluchtelingen, overwegend moeders, tieners, kinderen en baby’s, afkomstig uit onveilige landen. ‘Zij vormen al langere tijd op het schip iets van een gemeenschap en zij veroorzaken geen overlast’, geeft het Krimpense college aan.

In het voorjaar lag in de Sliksloothaven een cruiseschip afgemeerd waarop zo’n 75 asielzoekers, overwegend jonge mannen uit Syrië, verbleven. ‘Dat verblijf is goed verlopen’, stelt het college. ‘De fysieke infrastructuur was - met hulp van particulieren - snel geregeld, problemen met de openbare orde waren er niet en vanuit de samenleving is veel gedaan om deze mensen tijdens hun verblijf te ondersteunen. Inmiddels zijn we zo’n half jaar verder. De problemen met de opvang van asielzoekers zijn in die tijd nog weer groter geworden. Er is een enorm tekort aan opvangplekken. Daar is de opvang en zorg voor Oekraïense ontheemden nog bijgekomen’.

Het college ziet het onderbrengen van vluchtelingen op cruiseschepen als een goede manier om bij te dragen aan het overbruggen van dit nijpende tekort. ‘Zo waren onze eigen ervaringen, zo horen we dat ook elders uit het land’.

Ze heeft wel als voorwaarde gesteld dat met de komst van het schip de druk op de gemeentelijke organisatie zo klein mogelijk moet zijn en dat kosten die desondanks gemaakt worden, vergoed worden. ‘Dat betekent concreet dat de personele inzet van elders moet komen. En zo zal geschieden: de veiligheidsregio neemt de volledige zorg voor de veiligheid, de gezondheidszorg, de catering, de bezigheid, het locatiemanagement, etc. voor zijn rekening. Wel zullen wij, zoals gebruikelijk, het maatschappelijk middenveld inschakelen en met haar bezien wat zij voor de mensen op het schip kunnen betekenen. En tenslotte hebben we ook nu weer een einddatum bepaald: 15 december van dit jaar. Daarna is de Sliksloothaven weer in zijn geheel nodig voor binnenvaartschippers die er met hun schip tijdens de decemberfeestdagen liggen’.

Het college zegt ook nu het gesprek met omwonenden actief op te zoeken. ‘Dat bleek ook in het voorjaar een goede methode’. Met het oog daarop is er op zaterdag 3 september, van 14.00 tot 16.00 uur een inloopbijeenkomst in het raadhuis. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden