• Jan van beek met een typisch jaren zeventig-product.
• Jan van beek met een typisch jaren zeventig-product. Foto: Jan Timmer

Jan van Beek runt winkel vol vintage en curiosa bij Kaasboerderij Speksnijder

Algemeen 1 keer gelezen

LEKKERKERK • Jan van Beek was al een tijd van plan een winkel in vintage, curiosa en antiek te beginnen. Bij Kaasboerderij Speksnijder krijgt hij de kans. Elke vrijdag en zaterdag zwaaien de deuren open voor de echte liefhebbers van bijzondere spullen.

“Ik ben een jaar of vijftien geleden begonnen met het verzamelen van dit soort spullen,” vertelt Jan van Beek (64), terwijl hij een blik over zijn even gezellige als volle winkel laat gaan. “Toen ik rond 2015 naar Krimpen aan den IJssel verhuisde was ik van plan om een winkel-aan-huis op te zetten, maar daar kreeg ik geen toestemming voor van de gemeente. Gelukkig bood Jan Speksnijder van Kaasboerderij Speksnijder uit mijn geboorteplaats Lekkerkerk de oplossing: ik mocht met mijn vintage en curiosa komen ‘inwonen’ in zijn oude kaaswinkel. En daar zit ik nu sinds een paar maanden. Bevalt prima!”

Belangstelling
Elke vrijdag en zaterdag is de vintagezaak van Jan van Beek geopend van 10.00 tot 16.00 uur. De belangstelling is goed te noemen. Steeds meer mensen weten de bijzondere winkel te vinden.

Alle artikelen die Van Beek te koop aanbiedt koopt hij zelf in. En dat doet-ie met kennis en een kritisch oog. Het resultaat van al die speurtochten langs rommelmarkten en kringloopwinkels mag er zijn. De ‘vintage-artikelen’ stralen je tegemoet bij binnenkomst in de voormalige kaaswinkel. 

“Bij vintage moet je denken aan producten uit de jaren zestig en zeventig, wel oud maar zonder de status van antiek,” wijst hij naar een oranje koekblik en een miniatuur Trabant.

“Curiosa laat zich niet zo makkelijk onder een noemer vangen. Het zijn vaak wat gekke artikelen, zoals deze aansteker: een adelaar, die als je op zijn staart drukt een vlammetje vanuit zijn snavel produceert. Grappig toch?! Met andere woorden: dit is een winkel vol gebruikte artikelen met nostalgie en vaak een glimlach van herkenning. Qua prijzen zijn de producten ook prima behapbaar trouwens. Van mijn klanten hoor ik zelfs dat het hier vrij goedkoop is. En zo wil ik het ook. Ik probeer met mijn spullen in ieder geval onder de gemiddelde websiteprijzen te blijven. Het moet voor iedereen leuk zijn om hier te kijken en te kopen.”

Jan Timmer

Jan Timmer

Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie