Afbeelding
Foto: aangeleverd

Ophef over zaagactie boze boeren Krimpenerwaard

Algemeen 4.745 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De actie van boze boeren maandag in de Krimpenerwaard leidt tot politieke ophef. Als protest tegen de stikstofplannen van het kabinet zaagden agrariërs op verschillende plaatsen in de Krimpenerwaard knotwilgen net onder de kroon af. PvdA/GroenLinks in de gemeenteraad spreekt van ‘een misdaad tegen de natuur, midden in een klimaatcrisis’. 

De partij heeft inmiddels bij het college aan de bel getrokken over de actie. Fractievoorzitter Sandro Kovacic: “Om precies te weten wat er is gebeurd en hoe ons gemeentebestuur hier tegenover staat hebben we een aantal vragen ingediend. Zo willen we weten of de bewuste bomen op particulier terrein staan, dan wel op grond van de gemeente, de provincie of het waterschap. Is dat laatste het geval dan vragen we om aangifte te doen. We zijn ook benieuwd wat het college ervan vindt dat een lid van een coalitiepartij op een foto te zien is, waarbij hij een boom omzaagt.”

Het bewuste lid is melkveehouder Floor de Jong van de Benedenberg in Bergambacht, tevens raadslid voor de SGP. Hij liet maandagavond weten dat alle in de Krimpenerwaard afgezaagde bomen op privé-terrein staan. “We wilden juist niets op een snelweg doen. Het zijn mijn eigen bomen. Ik bemoei me toch ook niet als iemand anders wat in z’n tuin omzaagt.”

Kovacic: “In Nederland mag je demonstreren, maar daar heeft dit weinig mee te maken. Als je het oneens bent met democratische besluiten, dan laat je je ongenoegen op een vreedzame wijze weten aan de besluitnemers van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en niet met geweld tegen onschuldige bomen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie